Моето училище, моят класНовини

Общо 50 982 десетокласници се явиха на националното външно оценяване по математика

Тестът по математика в десети клас и верните отговори към него може да се видят ТУК

Общо 50 982 ученици се явиха днес на националното външно оценяване по математика. Изпитът за десетокласниците се състоя в 1017 училища. Тестът съдържаше общо 17 задачи. Толкова бяха и през миналата година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

15 от задачите са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, учениците представят в писмен вид необходимите обосновки.

На 10 юни се състоя националното външно оценяване по български език и литература в десети клас, на което се явиха 52 297 ученици. Те писаха тогава теза на темата „Любов и власт“ по откъс от „Изворът на Белоногата“. Десетокласниците трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да тълкуват смисъла на словосъчетанието „мъртво сърце“ и други задачи.

На изпита по български език и литература в десети клас имаше и задача, по която трябваше да се направи резюме на текст за пластмасовите отпадъци. Друга задача изискваше отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика. Тази година тестът съдържаше общо 21 задачи – с две по-малко от миналата година.

Времетраенето и на двата изпита в десети клас бе по 90 минути.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 28 юни.

Снимка: Министерство на образованието и науката

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *