Светът около мен

1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност

Историята на празника започва през 19 век с работническите протести за зачитане на елементарните социални права.
Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера, именно 1 май 1886 година. Тогава профсъюзите в САЩ провеждат мащабна национална стачка, в която се включват на 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.
След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители от агенция „Пинкертон“ разпръсват протестиращите, при което раняват около 200 души и убиват поне четирима.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

Първи опит за честване на 1 май в България е направен през 1890 г. от Типографското дружество. Обявен е за официален празник през 1939 г., в духа на честванията на така наречения „Имперски трудов ден“ (Reichsarbeitstag), празнуван тогава в Германия.
След 1989 г. този начин на празнуване на Първи май е прекратен, но денят продължава да бъде официален празник и неработен ден. Чествания, с повече или по-малко масов характер, се организират главно от различни политически партии, предимно – социалисти и комунисти; сред тях изпъкват концертите на открито на Българската социалистическа партия. Освен това 1 май е и Празник на Конфедерацията на независимите синдикати в България, които също имат свои тържества.
Други държави, които честват 1 май, като официален празник са Германия, Австрия, Мексико, Тайланд и Русия.

Виктор Калицов по информация от Wikipedia

снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *