Светът около мен

Италиански тийнейджър ще бъде канонизиран за първия светец от поколението на „милениалите“

Снимка на Карло Акутис по време на церемонията за обявяването му за блажен в Асизи през 2020 г. Снимка: AP/Gregorio Borgia

Папа Франциск проправи пътя за канонизиране на първия светец от поколението на „милениалите“,  като приписа второ чудо на 15-годишен италиански компютърен гений, починал от левкемия през 2006 г., предаде Асошиейтед прес.

Роденият в Лондон на 3 май 1991 г. Карло Акутис, който още като дете се мести с родителите си италианци в Милано, беше най-младият съвременен човек, който Франциск обяви за блажен през 2020 г. в Асизи.

По време на среща с ръководителя на ватиканския отдел за обявяване на светци кардинал Марчело Семераро папата съобщи, че е признал второ чудо, приписвано на Акутис.

Папа Франциск обяви, че ще свика Консистория на кардиналите, за да обсъди канонизацията на Акутис, както и на други трима блажени.

Наричан „светецът покровител на интернет“, Акутис използва природния си технически талант,

за да създаде уебсайт за каталогизиране на чудеса и да се погрижи за уебсайтовете на някои местни католически организации.

Той е самоук. Още в началното училище Акутис се научил да програмира с помощта на университетски учебник по информатика, а след това започнал да редактира видеоклипове и да създава анимация.

Акутис, който почина от остра левкемия на 12 октомври 2006 г., беше поставен на пътя към канонизиране, след като папа Франциск одобри първото приписвано му чудо: изцелението на 7-годишно бразилско момче от рядко заболяване на панкреаса, след като то влязло в контакт с реликва на Акутис – парче от една от неговите тениски.

Според „Ватикан нюз“ второто чудо, което беше признато неотдавна, е свързано с жена от Коста Рика, която през юли 2022 г. отива на поклонение до гроба на Акутис в Асизи, за да се помоли за изцеление на дъщеря си, която страда от тежка травма на главата, след като паднала от велосипед.

Младата жена започнала да проявява признаци на възстановяване веднага след молитвата на майка си.

Още като малко момче Акутис показва силна религиозна отдаденост, която изненадала нерелигиозните му родители.

Майка му, Антония Салцано, си спомня в интервю, че от 3-годишна възраст той искал да посети църквите, през които минавали в Милано, а на 7 години искал да приеме тайнството Свето причастие, като прави изключение от обичайното изискване за възраст.

Неговата любознателност в тази област накарала Салцано да учи теология, за да отговаря на въпросите му, което отново я направило вярваща.

Акутис е погребан в Асизи по собствена молба,

тъй като е станал почитател на свети Франциск от Асизи заради неговата отдаденост на бедните.

Умбрийският град е бил една от любимите дестинации за пътуване на момчето.

Тялото му, облечено в спортен екип и маратонки, беше изложено за поклонение в светилище в града, а сърцето му е изложено в реликварий в базиликата „Свети Франциск“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *