Новини

Велико Търново празнува 24 май (снимки)

Старата столица отбелязва тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празникът започна с традиционното шествие на учениците, учителите, културните и просветни дейци. Повече от 1500 души взеха участие и преминаха от площад „Велчова завера“ до Общината, водени от децата от неделното училище при храм „Свети Николай“.

Последва празничното слово на кмета на Велико Търново инж. д-р Даниел Панов. Той напомни, че буквите, дарени ни от светите братя Кирил и Методий и техните ученици, са едно от най-важните неща за българския народ. Градоначалникът отправи призив към младите хора на града ни да четат и да обичат и пазят нашата писменост.

По традиция в този ден кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов връчва и наградата „24 май“, която се присъжда на най-достойния абитуриент. Тази година отличието беше присъдено на Калина Досева, която завършва ПМГ „Васил Друмев“.

Думата за празничен благослов беше дадена на Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Славчо Иванов, който отправи молитва към светите братя Кирил и Методий и също честити празника на жителите и гостите на Велико Търново.

По-късно тази вечер по червения килим, който ще бъде опънат пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, ще преминат и първите абитуриенти. Втората бална вечер е на 25 май.

Виктор Калицов

8 г клас в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *