НовиниСветът около мен

Участниците в похода „По стъпките на Ботевата чета“ от Велико Търново се нуждаят от финансова помощ

Участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ апелират за финансова помощ, за да могат повече ученици от Велико Търново да вземат участие в патриотичната проява.

За нуждата от средства разказа пред училищната телевизия Тийн ТВ Деян Караджов, ръководител на туристическо дружество ‚,Незабравка“ във Велико Търново.

Вече 13 години те организират целогодишно туристически походи и прояви с ученици. Тяхната инициатива е да се включат в националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“, който ще се проведе на 27 май до 2 юни, като извървят 120-те геройски километра за 7 дни. Тази година има огромен интерес от учениците в старата столица, което означава, че имат нужда от допълнително финансиране.

„Има необходимост от допълнителни палатки, тъй като в момента разполагаме само с 22“, съобщи Караджов. Приканват доброжелатели, спонсори, фирми, граждани да помогнат парично за родолюбивата инициатива.

Походът учи младежите на патриотизъм и откъсване от заобикалящите ни технологии.

Две ученички от 11 Б клас на Профилираната хуманитарна гимназия са сред активните участници в похода.

„Този поход ме научи на много емпатия, търпение, благодарност за най-малкото, като например храната, защото тогава оценяваш и най-простата храна. Научи ме и какво е истинско приятелство“ сподели Аделина от 11 Б клас.

„За мен този поход е едно изключително приключение. Много се радвам да бъда част от това изживяване. Там се научих на ценности, които ползвам в ежедневието си. Нямам търпение отново да участвам. Силно се надявам да получим помощ“, разказа Ванеса от 11 Б клас на гимназията, която за трета година ще бъде част от похода.

Организаторите апелират за подкрепа и финансова помощ.

Със средствата ще се закупят 40 палатки, 120 униформи, гориво за две придружаващи коли.

„По пътя на Ботевата чета“ е поход, който се провежда от 1946 година насам без прекъсване. Ежегодно той събира стотици, а през годините и хиляди, българи, пазещи спомена за делата на големия революционер и неговите съратници. Ентусиастите тръгват от Козлодуй на 27 май, а целта им е достигането на връх Околчица – лобното място на героя. Там те посрещат честванията по случай Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Вижте още от видеорепортажа на ТИЙН ТВ:

Участниците в похода „По стъпките на Ботевата чета“ от В. Търново се нуждаят от финансови средства (youtube.com)

Можете да дарите средства в помощ на участниците в похода чрез банковата сметка на туристическо дружество „Незабравка“:

IBAN: BG86STSA93000030721837

BIC: STSABGSF

Ренета Ангелова

11 А клас, ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *