НовиниСветът около мен

Ани Иванова: „Изкуството кири-е тренира ръката и търпението, но и те учи да се наслаждаваш на това, което създаваш…“

ВТУ домакинства за 24-ти път Празник на японската култура

Традиционният Празник на японската култура се проведе във ВТУ ,,Св. св. Кирил и Методи“. Презентации на японската култура и демонстрации на бойни изкуства, митични създания на Япония, аниме, калиграфия и изкуството кири-е, наблюдаваха почитателите на източната култура. Изкуството кири-е събра може би най-много интерес тази година. Ето какво разказва за него кири-е майсторката Ани Иванова.

–  Г-жо Иванова, разкажете ни малко повече за изкуството кири-е, за неговият произход и за това как вие започнахме за се занимавате с това?

– Кири-е представлява старо японско изкуство, което води началото си от VII век. Страната, от която идва, всъщност е Китай, но се практикува повече в Япония. Същността му е в това, че от черна хартия, в която се изрязват дупки и с помощта на много тънки ножчета се оформят детайлни изображения, като накрая се получава цяла картина. От японски Kiri се превежда ,,режа“, а пък ,,е-то“ се използва за създаване на картина. Буквалният превод е ,,Режа картини“. Първоначалният му замисъл е бил за създаване на декорации за кимона, но постепенно се превръща в изкуство. Аз започнах да се занимавам с него след едно мое посещение в Япония, където го видях за първи път, на връщане в България си бях закупила множество материали и така постепенно започнах да го практикувам.

– Колко труд и време са необходими, за да се стане кири-е майстор или поне да станеш добър автор на такива картини?

–  В началото смятах, че ще ми е много лесно, но се оказа че далеч не беше толкова просто да усвоя това умение. Въпреки това, не се отказах и продължих и с времето напреднах. Отне наистина дълъг период от време, около 3 години, за да тренирам ръката си, тъй като тя трябваше да привикне към изрязването с ножче. Кири-е също така тренира и човешкото търпение умението да се наслаждаваш на това, което правиш без да мислиш за странични неща.

– Популярно ли е в България това изкуство?

– Да, смятам, че кири-е вече привлича интереса на българите. Мои приятели и аз организираме все повече ежегодни изложби с наши картини в цялата страна, а миналата година проведохме такава и във Велико Търново. В световен план е различно, това не е едно от най-познатите изкуства. Всеки е чувал за оригами, икебана и за калиграфия, но доскоро изкуството кири-е не беше толкова разпознаваемо. През 2013 г. то изненадващо си проби път.

Виктор Калицов, 8 г клас, ПЕГ ,,Проф. д-р Асен Златаров“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *