Моето училище, моят класНа учителя с любов

Янаки Лазаров: „Директорът е пръв сред равни, горд съм с учителите и учениците в нашето училище“

Директорът на СУ „Владимир Комаров“ отговаря на въпросите на председателя на Училищния съвет Светлозар НЕДЕЛЧЕВ във връзка с предстоящата 45-годишнина на училището

– Г-н Директор, как бихте представили училището, което сте изградили и ръководите?

– Изграждането на едно училище и добрата му репутация са резултат от екипна работа. Училището, което сме изградили, представлява успешна и динамично развиваща се институция, която се отличава с растящ брой ученици, разнообразие от образователни предложения и внимание към иновациите. Резултатите от екипната работа се проявяват във висококачествената образователна среда и във възможностите за практическо обучение, което училището предлага.
През учебната 2022/2023 година при нас се обучаваха 164 ученици, а към днешна дата имаме 227. Ръстът е 38,4%. От настоящата учебна година училището предлага и нова специалност „Сътрудник социални дейности“, подкрепена от Община Велико Търново и Великотърновския университет.
Плановете за бъдещето включват продължаване на приема в STEM специалности – „Автоматизирани системи“ и „Автоматизация на непрекъснати производства“.
Благодарение на успешното партньорство с „Кроношпан“ кабинетът по учебна практика се обновява, осигурявайки възможност на учениците за учене в реална работна среда, а ръководството предоставя 5 стипендии от по 100 лв. на година за ученици, постигнали високи резултати в обучението.
Училището успешно спечели проекти на стойност 20 000 евро за иновации в професионалното образование. Този успех укрепва репутацията ни като модел за висококачествено образование със силно внимание към иновациите.
С екип от 20 учители се работи по 11 проекта, което доведе до привличане на над четвърт милион лева за една година. Училището успешно създаде Технологичен център „Автоматизирани системи“ и изгради хибридна ветро-соларна система в двора си.

– Как бихте направили нашето училище още по-приветливо и привлекателно? Какви планове имате за неговото бъдеще?

– Притежаваме богата материална база, имаме подкрепата на Община Велико Търново, както и на Великотърновския университет. Имаме прекрасни взаимоотношения и с НВУ „Васил Левски“. Училището е нашият втори дом и заедно трябва да се постараем то да бъде максимално уютно, чисто и приветливо. Ние винаги ще търсим още възможности за различни извънкласни дейности съобразно интересите и нуждите на нашите ученици. Постигнатото в STEM обучението ще надграждаме на следващо ниво STEAM.

– Какви са вашите спомени от ученическите години? Какъв ученик бяхте, кои бяха любимите ви предмети?

– Моите родители винаги са изисквали от мен да уча. Истината е, че до 7 клас нямах висок успех. Разбира се, любимият ми предмет в училище винаги е бил изобразителното изкуство. Винаги съм имал интерес по биология, химия и физика. Трудни ми бяха падежите по руски език. Английският език също не ми беше от лесните предмети. Помня, че към края на 9 клас случайно намерих под чина тетрадка по геометрия с прилежно решени задачи. Запазих я и това много ми помогна следващата година.
И аз като повечето ученици след отлична оценка си давах почивка. Учителката по физика обаче ме изпита на следващия час и след шестицата имах слаба оценка.
Винаги ми е било трудно да уча нещо наизуст. Тогава бюрото на учителя беше голямо и беше на подиум. Аз седях на първия чин и това ми даваше предимство да поглеждам в учебника, когато ни изпитваха по литература.
Бяхме голям клас. Най-малкият номер, който съм бил, е 31. Дисциплината тогава беше строга и при закъснение за първи час сме обикаляли двора на училището. Сега всичко е много различно.

– Какви хобита имате?

– Шахът е любимата ми игра. За мен шахът е нещо повече от игра с фигурки, това е система за учене и усвояване на важни принципи от живота. Имам награди от различни турнири в страната, като най-голямата е купата за първо място в турнир в Ловеч през 2013 г.

– Какви умения Ви помагат да бъдете успешен директор?

– Директорът всъщност е пръв между равни и не трябва да забравя пред какви проблеми е бил изправен от позицията на учител. Длъжността изисква да си добър организатор, да си готов да вземаш решения и да си отговорен за тях. Директорът трябва да е „слушащ“ човек, който да не налага непременно своето мнение, а да е готов да приеме и различното, новото, креативното.

– Кое е най-голямото Ви постижение?

– Най-трудно е да превърнеш в действие онова, което говориш. Аз изключително много се гордея с атмосферата в училище. Като постижение мога да посоча екипа професионалисти, които работят тук, дългогодишната им история, ентусиазма и енергията на младите колеги. Да имаш отговорен, мотивиран и всеотдаен екип – за мен това е постижение!

Интервюто взе Светлозар НЕДЕЛЧЕВ
12 клас,
председател на Училищния съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *