Моето хобиНовини

Търсят се киноталанти за участие в ученически конкурс за късометражно кино

Трети национален конкурс за късометражно игрално кино „Ученически кинофест 2024“ обявяват в Стара Загора.

Това съобщaват на сайта на местната администрация, която е организатор заедно с Международния младежки център (MMЦ) и Центъра за подкрепа за личностно развитие в града (ЦПЛР).

Конкурсът има за цел да открие млади киноталанти и да даде възможност за представянето им пред компетентно жури и широка аудитория.

Насочен е към ученици от 14 до 19 години, участващи в различните творчески школи, младежки центрове и центрове за личностно развитие, както и клубове към училища, читалища, неформални групи и други такива.

Темата на конкурса е „Докажи ми …“.

В състезателната програма могат да участват игрални филми от всички жанрове.

Филми, съдържащи насилие, расизъм, етнически и религиозни провокации, както и такива с нецензурно съдържание, не се селектират.

Изпратените филми трябва да са с дължина до 5:59 минути и могат да бъдат заснети с телефон, дрон, таблет, любителска или професионална камера.

Жури, съставено от представители на сценични и визуални изкуства, ще избере филмите, които ще бъдат включени във фестивалната програма.

Критериите за тази селекция, както и изборът на победителите, са свързани със сюжета, режисурата, сценария, актьорската игра, качеството на аудио и видео заснемане.

Ще бъдат отличени и наградени най-добрите филм, режисьор, актриса, актьор, сценарий и операторско майсторство.

В „Ученически кино фест – Стара Загора 2024“ могат да участват филми, създадени през учебната 2023/2024 година,

които не са участвали в други конкурси. Срокът за подаване е 17 май, а филмите, който ще бъдат част от фестивалната програма, ще бъдат обявени до 10 юни. Фестивалът ще се проведе на 24 юни, когато ще бъдат наградени и победителите.

В рамките на конкурса работи и младежко жури,

съставено от млади участници в клубовете по кинорежисура, сценаристика и актьорско майсторство към ЦПЛР и клуб „Филмарите“ към ММЦ, което  определя по една поощрителна награда във всяка от категориите.

Припомняме, че десет ученически филма взеха участие във Второто издание на Националния конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“ 2023 година.

Илюстрация: Пиксабей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *