НовиниСветът около мен

Да опазим врабчетата!

Как четвъртокласници от Павликени отбелязаха световния ден, посветен на малките полезни птички

Световният ден на врабчето – 20 март 2024 г., бе отбелязан в Павликени от учениците от 4. а клас при СУ „Бачо Киро“ с учители Милена Маринова и Ваня Димитрова.

Малките бачокировчета раздадоха в родния си град и в училището си информационни брошури за врабчето и флаери, чрез които призоваха гражданите да не изхвърлят дъвките си произволно, защото всяка една дъвка, хвърлена така, води до смъртта на една птица.

Учениците поставиха и къщички за гнездене на врабчетата.

А за финал в продължение на 10 минути броиха врабчета в центъра на Павликени. Оказа се, че само 39 пернати приятелчета са прелетели край малчуганите. Тази информация те изпратиха на организаторите на кампанията „Ние броим врабчетата!“ – Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Световният ден на врабчето се провежда за пръв път през 2010 г. по инициатива на  Дружеството „Природа завинаги“ в Индия.

С поглед и мисъл към една любима, близка и позната на всяко дете птица, в България този ден се отбелязва за четиринадесета поредна година.

Причината – намаляването на числеността на врабчетата навсякъде по света и дори почти пълното им изчезване в някои големи европейски градове.

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години.

За много от нас то е първата птица, която опознаваме и обикваме и ни помага да се свържем с природата и дивия свят.

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем.

Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората.

Презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете – това са само част от причините, поради които числеността на врабчетата намалява.

От всички нас зависи да опазим тази малка птица и да не бъдем безразлични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *