НовиниСветът около мен

Проект „Светият път в картини“ беше открит с детски фестивал

Читалище „Надежда 1869“ беше домакин на събитието „Светият път в картини“, открито с „Фестивал на детско и младежко творчество“.

„Светият път в картини“

Мартин Карагеоргиев и Стефан Стефанов от „Движение на просветителите“ представиха новия си проект „Светият път в картини“ пред голяма публика в читалище „Надежда 1869“. Целта на проекта е да се представят 24 пейзажа от забележителни места по пътя на пренасянето на мощите на българския светец Иван Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител. Изборът на темата е вдъхновен от предстоящото честване през 2024 г. на 555 години от святото дело на пренасяне на мощите на Св. Иван Рилски.

„Нашата идея е чрез изкуство и култура да обединим хората и да кажем, че българите сме много духовен народ и имаме място на европейската и световната сцена. „Светият път в картини“ е израз на любородие, чрез който нашите прекрасни художници ще изобразят пътя на мощите на св. Иван Рилски – символ на доброто и носител на вяра, надежда и любов“, разказа Мартин Карагеоргиев, един от учредителите на „Движение на просветителите“, за новия си проект.

На събитието в читалище „Надежда“ от проекта бяха изложени няколко картини и статуя на Васил Левски, всяка изработена от художници от Старата столица.

Откриването на събитието

Водещата Габриела Йорданова от 9. Клас на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ представи пред гостите екипа на проект „Светият път в картини“ – художниците Ели Иванова, Илина Стефанова, Никола Анастасов, Николай Първанов, ДаниМира Гигова и авторите на проекта – Стефан Стефанов и Мартин Карагеоргиев. Областният управител на област Велико Търново г-н Ивайло Здравков откри националния проект с тържествено слово за тази, по неговите думи, родолюбва инициатива. „Проектът ни връща към нашите изконни ценности и дава фокус за развитие“, каза той.

На сцената излязоха и Светослав Косев, деканът на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет, и Виктория Роглева, ръководителка на детски отдел към Народна библиотека „Петко Р. Славейков“. „Приятно изненадан съм да видя това, което са успели да постихнат Мартин и Стефан с тази организация“, сподели Светослав Косев

Фестивал на детското младежко творчество

Веднага след представянето на национален проект „Светият път в картини“ започна „Фестивалът на детско и младежко творчество“, в който деца от 10 търновски училища представиха свои изяви в областта на рецитирането, танците, музиката и театралното изкуство. Десетте изяви са плод на усилията на много ученици и учители. Първо на сцената излязоха група ученици от ОУ „ Владимир Комаров“ с ръководител г-жа Стефка Георгиева за изпълнение на народни танци, а след тях се представи Триото – Мария-Магдалена Желязкова, Невена Станчева, Мирослава Пенкова от СУ „Емилиян Станев“ с музикално изпълнение на „Есен“ из „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди и фрагмент из балета „Лебедово езеро“ на Пьотър Чайковски. Рецитали представиха група ученици от часовете по Православие на г-жа Цветелина Цветанова от СУ „Вела Благоева“ и учениците Андрея Тананеева, Георги Гужев и Тихомир Гаджалов от 4 – ти клас в ОУ „ Христо Смирненски“ – с. Самоводене. С музикално изпълнение на китара се включи Радост Илиева – ученичка в 3 -ти клас на ОУ „Христо Смирненски“ – с.Самоводене. Група ученици от ПГСАГ „Ангел Попов“ с художествен ръководител Николай Корчев изпълниха на народни танци. Зрителите се насладиха и на вокалните изпълнения на ученичката Дарена Станева от ОУ „Димитър Благоев“ и Преслава Кънчева, ученичка от ОУ „П. Р. Славейков“, с вокален педагог Петя Василева и ръководител на музикална школа „Елита“. Със силни аплодисменти беше посрещнато модното ревю, организирано от талантливите моделиери от Професионална гимназия по моден дизайн. Те представиха зимната си колекция „Импресия – 2024“ . Ученици от Профилираната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново с ръководител г-жа Таня Мишева също се включиха в богатата програма с комедиен театрален етюд.

Голямата зала на читалище „Надежда“ се препълни с хора, желаещи да разгледат красивите картини и да се насладят на фестивала.

Елина ГЕНОВА

ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *