Моето училище, моят класНа учителя с любов

Павлин Витанов извън директорския кабинет: „Дипломата не прави един човек учител“

Широката общественост познава Павлин Витанов като директор на Профилираната хуманитарна гимназия във Велико Търново и като учител по история и философия. Но малко хора знаят за любопитните хобита, които изграждат личността му.

„ВРЕМЕННИТЕ НЕЩА СА НАЙ-ПОСТОЯННИ“

казва Павлин Витанов.

През 2016 г. той идва временно в Хуманитарната гимназия, за да преподава история като външен лектор. На следващата година е назначен на договор като учител по история и философия. „Временното“ му преподаване продължава и до днес, но вече като директор на гимназията.

„Установих, че умението да общуваш с деца, е дар. Но за да имаш такъв дар, първо трябва да обичаш децата. Дипломата не прави един човек учител“, казва той.

Материалните проблеми, които съпътстват работата му, господин Витанов приема като битовизми. „Никога не съм направил забележка на ученик за счупен стол или чин. Това е нещо материално. Може би сам съм поправял 4-5 чина, за да не се карат родителите на децата си. Нека децата да са здрави, да са добре, да са на училище, да се учат“, казва Павлин Витанов.

ДИРЕКТОРЪТ, КОЙТО Е НАПИСАЛ КНИГА

Едно от хобитата на директора е космонавтиката и авиацията. Докато Павлин Витанов следва история, заедно с унгарски инженер пише книга на английски език за българската авиация, обхващаща годините между Първата и Втората световна война. Ролята на господин Витанов е да събира информация от единствения в страната военноисторически архив, който се намира във Велико Търново. Той има опит в боравенето с архивни единици, затова се справя със задачата, а резултатът от съвместния труд е издадената в Холандия книга, от която той, за съжаление, вече не притежава екземпляри.

„ЗА МЕН ЦИГУЛКАТА Е ЕДНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО“

Павлин Витанов харесва и да майстори неща с ръцете си. Когато му се налага да възстанови ръчно изработена китара от 1910 г., той разбира, че много му се удава да поправя струнни музикални инструменти.

В момента той е единственият лютиер във Велико Търново, макар че вече няма време да упражнява това занимание.

„За мен цигулката е едно произведение на изкуството“, споделя директорът на Хуманитарната гимназия. Според него не е задължително човек да е виртуоз в свиренето, за да може да поправи една китара, защото за лютиерството се изисква най-вече развит усет и познаване на инструментите.

„ЧИСТИЯТ ВЪЗДУХ Е НЕЗАМЕНИМ ЗА ЗДРАВЕТО И СПОКОЙСТВИЕТО“

Директорът на Хуманитарната гимназия споделя, че физическият труд и разходките из природата му помагат да си почине от стресовата професия. Той има къща на село, където се опитва да прекарва повечето от свободното си време, защото вярва, че „чистият въздух е незаменим за здравето и спокойствието“.

Друго любимо нещо на Павлин Витанов са животните – той много обича черния си котарак Байкал, който идва в дома му уж временно, но живее там вече 13 години. Директорът споделя, че има желание да гледа и зелена игуана.

БЪДЕЩЕТО НА ГИМНАЗИЯТА Е СИГУРНО

Павлин Витанов смята, че е поставил стабилна основа, защото гимназията има огромно развитие през последните 5 години. Прогресът през това време е плод на колективната работа на екипа на гимназията. Според директора при добро управление училището ще продължи успешната си дейност и занапред.

 

Елина Генова

11„а“ клас

ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *