ИзкуствоЛично творчествоСкъпо дневниче

Любовта като чудовище

Любовта е вечно чувство, което вълнува хората през всички времена. Човекът е продукт /творение/ на любовта. Когато любовта е споделена, човек се чувства щастлив, зареден за действия и развълнуван, защото мисли за бъдещето като светлина. Когато човек не получи отговор на своята любов, тогава той е обречен на страдание и болката от несподелената любов може да бъде толкова жестока, че любовта да приеме образа на чудовище.

В творчеството на Сафо, както и на другите антични поети, любовта е една от основните теми. Тъй като стихотворенията на древногръцките поети са като огледало на техните души, е напълно обяснимо и искреното споделяне на емоциите, които изпитват. Древните стихотворения не са имали заглавия, литературната традиция е измисляла и дописвала заглавията на фрагментите на Сафо, които по своята графична организация, напомнят на падащи сълзи. Съвсем естествена е любовта – страдание, когато стане прекалено изтощаваща да придобие чудовищен образ за сетивата на страдащия. Не случайно едно от стихотворенията на древногръцката поетеса носи заглавието „Любовна болка“ и в това е неговата сила и вечност. Съвсем естествено, поетесата споделя усещанията си при сблъсъка с ужаса „ледната пот, посърването като трева, бледнеенето и отмаляването“ са състояния, които съвременните психолози биха определили като ступор. Любовта като чудовище в древногръцката литература, намира своята проекция и при избухването на Троянската война в „Илиада“. Защото тази война е последица от събития свързани с човешката любов и носи много жертви за много дълъг период от време. Това ни дава право да твърдим, че любовта има своя чудовищен нюанс.

Според литературната наука, точно от лириката на Сафо тръгва началото любовта да присъства като тема в европейската литература. И то любовта като болка, болест и страдание, които са ориентири за чудовищното, когато насочват мисълта към фаталното. Точно защото любовта е представена във всичките й нюанси, поезията на Сафо е актуална и днес.

Цветелина Георгиева, 8 „а“ клас,
ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *