Лично творчествоСветът около мен

Когато родителите бяха тийнейджъри (публикации от 2004 г.)

Днес: тест за приятелството от Даниела, стихове от Ивелина и Елица, съвети за първата среща


Как да разбереш дали приятелката ти е истинска

Съветите подбра Даниела РАЛЧЕВА, VIII кл.

Момчетата си мислят, че само те са способни на истинско приятелство. Чуйте ги само! А истината е, че макар всяко момиче да се движи в по-тесен или по-широк кръг от съмишленички, обикновено има само една, която е най-добрата и истинска приятелка. Те не могат една без друга, макар че често се дразнят. Конфликтите са временни и за глупости, а истинското чувство остава понякога дълги години, дори и двете да са далеч една от друга.

  1. Когато си болна и не отидеш на училище, тя ти се обажда още същия ден, за да разбере какво става.
  2. Ако имаш проблем и се нуждаеш от помощта ѝ , ще го направи, независимо каква лична работа има.
  3. Когато се скарате и на двете ви е много кофти, скоро се сдобрявате по взаимно съгласие и често по нейна собствена инициатива.
  4. Когато ти харесваш едно момче, на нея дори и през ум не ѝ минава да пофлиртува, макар и съвсем невинно, с него.
  5. Никога не издава тайните ти.
  6. Никога не се сърди, ако се наложи да жертва свободното си време, за да свърши някаква твоя работа.
  7. Когато си тъжна, на нея също ѝ е кофти.
  8. Винаги ти казва истината, дори и тя да не е много приятна.
  9. Когато вижда, че си разстроена, не ти досажда с въпроси и съвети, а изчаква ти самата да решиш какво и кога да споделиш с нея.

Ти наистина имаш НАЙ-ДОБРАТА ПРИЯТЕЛКА, ако тя отговаря на 7 или повече от изброените ситуации. А ако за нея важат по-малко от три, не се разстройвай, но това е момиче, на което не си струва да се доверяваш или разчиташ.

Публ. 2004 г.


* * *

Елица ГАНЕВА

IX кл., ХГ (публ. 2004 г.)

Защо да се владея,

защо не трябва да крещя

щом бляскавата идея

деня ми оцвети

и му придаде

най-странна арка.

Защо да имам мярка?

Защо да не греша,

защо ли всяка грешка малка

запомня се,

за да я страдам някой ден,

защо да спазвам срок,

за всичко има време

във този наш живот.

С вързоп ще нося радости.

На гръб – мечта една.

Какво ми трябва повече,

не са ми нужни

ни план, ни правила…


* * *

Ивелина ЛАМБЕВА, 13 г.

СОУ „Ем. Станев“

За мен запази

от вятъра крилете,

от огъня искрата,

от цветята листата,

от болката сълзата –

да ориса душата…

 

За мен запази

от спомените сок,

дъха от цветята изсъхнали,

останките от плода…

 

Аз тихо ще им вдъхна

любов и нов живот.


Как да се облечем за първа среща

(ако ви звучи смешно, не забравяйте, че публикацията е от 2004 г.)

Е, това е! Най-после ти определи среща! Но първоначалната еуфория изведнъж се замени с паника – какво да облечеш. Вместо да си блъскаш главата откъде да намериш 50 кинта за онова свръхактуално миниатюрно блузченце и още 50 за трайно изправяне на косата, по-добре се вземи в ръце, седни и трезво помисли.

Преди всичко трябва да имаш предвид, че момчетата съвсем не обръщат такова внимание на дамските тоалети, колкото момичетата си въобразяват. Най-важното е ти сама да се харесаш и особено – да се чувстваш удобно. И също..

ДА БЪДЕШ В ТОН СЪС СЕЗОНА

Колкото и да се харесваш с онези изумителни сандалки с две каишки, те определено ще изглеждат странно при температура 15 градуса и  бръснещ вятър със ситен дъждец. Дори и цяла зима да си пазила необлечено новото поло, само и само да излезеш с него при подходящ случай, ако лятото е навлязло в правата си, високата яка няма да ти помогне да се чувстваш щастлива. При това ще се изпотиш (или простинеш), а освен това ще накараш кавалера си да се чувства неудобно от нелепото ти облекло.

ДРЕХИТЕ ДА СА ТИ ПО МЯРКА

Ако си лепнала две килца след Гергьовските празници и в дънките си можеш да влезеш само ако не дишаш, по-добре не си прави експерименти. Освен че ще изглеждаш жалка, ще ти бъде и адски неудобно, ако решите да поседнете някъде. Да не говорим, ако в програмата влиза и почерпка… Нали не искаш към края на срещата единственото ти желание да е час по-скоро да се прибереш вкъщи и да разкопчаеш копчето.

ДА СА ЧИСТИ И ИЗГЛАДЕНИ

Това е един деликатен въпрос, който е някак неудобно да се напомня на млади дами. Чистотата – и на дрехите, и на тялото е изискване номер едно и то не само за първа среща. Ако тази седмица си пропуснала да си вземеш душ или носиш любимата си блузка вече шести ден, без да я переш, не се опитвай да компенсираш пропуска с парфюм. Ефектът е неописуемо…гаден.

ДА НЕ СА ПРЕКАЛЕНО ШОКИРАЩИ

Ако не си много наясно с вкусовете на своя кавалер, най-сигурно избери нещо неутрално. Вярно е, че сега модата е пъстра и ярка, но все пак не конкурирай с цветовата си гама светофара. Твоето момче не би искало целият град да се обръща след теб.

Полата – постарай се да е по-дълга от една педя. Не забравяй, че тази вечер ти трябва да спечелиш него и само него, а не целия град. Ще бъде някак си неловко да се явиш на срещата, следвана от свита подсвиркващи и подвикващи обожатели. Същото се отнася и до деколтето. Със сигурност би могла с него да направиш силно впечатление, но не се надявай, че ще бъдеш поканена на втора среща, особено ако приятелят ти е имал сериозни намерения за вашата връзка.

ГРИМЪТ – С МЯРКА

Запитвала ли си се защо по филмите индианците, когато се готвят за война, си мажат лицата с ярки бои? Това е, за да изплашат врага. А ти едва ли искаш още от първата среща да вземеш страха на твоя човек. Освен това, докато се чуди какво ли се крие под двата сантиметра боя, той със сигурност няма да посмее да те целуне, за да не се изцапа.

ЧИСТОТА, ЗДРАВЕ И НАСТРОЕНИЕ – НАЙ-ДОБРИТЕ АКСЕСОАРИ

Ако допуснеш предстоящата среща да те панира, ако прекараш следобеда пред огледалото, ненавиждайки образа, фигурата и съдържанието на гардероба си, смятай, че прекрасното събитие е вече провалено. Не се опитвай да се представиш пред любимия човек като нещо, което не си. Той те е поканил на среща – значи те харесва такава, каквато те вижда всеки ден. Достави си радост с купуването на някоя дребна и приятна дрънкулка, закичи се с най-хубавата си усмивка, гримирай очите си с блясъка на любовта, а устните – с желанието за целувка, и – напред! Той те чака и се притеснява не по-малко от теб

P.S. А и нали си спомняш старата мъдрост, че посрещат по дрехите, но е по-важно как ще те изпратят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *