ИзкуствоНовини

Започна фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ във Велико Търново

В продължение на 3 дни на няколко места в Старата столица ще се излъчват европейски филми.

ДОМАКИНИ НА ФЕСТИВАЛА

Изданието на фестивал „Срещи на младото европейско кино“ включва 7 събития, които ще се проведат от 9 до 11 февруари. Домакини са СУ „Емилиян Станев“, aвтономно пространство „Солидария“, кино „Искра“ и регионална библиотека „П. Славейков“. В тези места ще се проведат прожекции на филми, показвани на международни фестивали, и произведения образци на европейското кино, съкровища на филмовото наследство, които са се превърнали в задължителни за гледане.

ПЪРВО ИЗДАНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Фестивалът започва преди 9 години. Той е основан от Ралица Асенова с идеята да запознае младите хора с киното. Постепенно в изданията на „Срещи на младото европейско кино“ започват да се включват много работилници, майсторски класове и така филмите се свързват с други изкуства.

Традиционно фестивалът се провежда през юни месец в София. „Тази година за първи път имаме възможност да направим издание на фестивала извън столицата. Бяхме в Казанлък, Бургас, а последната ни спирка е Велико Търново, където 3 дни ще се прожектира селекция на филмите, които показахме миналата година през юни в София“, разказва Еви Карагеоргу, която е програматор на фестивала и част от колектив Arte Urbana.

ФИЛМИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ВСЕКИ

Всяка прожекция във фестивала „Срещи на младото европейско кино“ е съпроводена с работилница или дискусия върху изгледания филм, която задълбочава осмислянето на засегнатите в произведенията теми. А те са много – филмите разглеждат както семейни, така и важни социални проблеми.

Прожекциите са подходящи за всеки. „Опитали сме се да обхванем различни възрастови групи. Имаме филми за малки деца, за тийнейджъри и за широката публика като например кино концерта, с който открихме фестивала“, споделя още Еви Карагеоргу.

КИНО, КОЕТО ЗАДАВА ВЪПРОСИ, А НЕ ДАВА ГОТОВИ ОТГОВОРИ

Програматорката на фестивала – Еви Карагеоргу, разказва, че целта на организаторите е да покажат по-различно кино от блокбъстърите – кино, което те кара да мислиш критично, което задава въпроси, а не дава непременно готови отговори.

Фестивалът във Велико Търново се организира от Ралица Асенова, Еви Карагеоргу, Мария Дачева, Даниел Симеонов, Дияна Добрева и Виктория Велчева.

Елина ГЕНОВА

ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *