НовиниСветът около мен

Великотърновският Институт „Конфуций“ представи китайски занаяти в гр. Севлиево

Доброволци от Институт „Конфуций“ гостуваха в град Севлиево, за да запознаят ученици с китайската култура и обичаи. Събитието е посветено на китайската Нова година.

Пъстрата програма от институт „Конфуций“

Любопитното събитие, което се проведе в СУ „Васил Левски“, включваше много активности. Доброволците от Институт „Конфуций“ правиха прически на децата и ги обличаха в традиционни китайски премени. Всички се включиха и в работилничката за изрязване на хартия – древното изкуство Дзиенджъ. Експертът в Институт „Конфуций“ Диана Мъглова изплете китайски възли за късмет и ги подари на децата. На най-силен интерес се радваше Лай Дзинтин, която изписа имената на учениците с китайски йероглифи за спомен.

„Хубаво е, когато отиваме на непознато място“

В програмата се включиха около 50 деца. Те са възпитаници на ОУ „Стефан Пешев“ и СУ „Васил Левски“ в 4., 7. или 10. клас или участници в различни градски школи – Школата по изобразително изкуство при читалище „Развитие“, Клуб „Многознайко“ и Клуб по интереси „Игри и здраве“. Децата обиколиха всички работилници и си взеха нещо за спомен от интересната среща.

„Всяко събитие, което е свързано с Института, е от важно значение, защото с него популяризираме китайската култура и език, а това е основната дейност на Института. Събитията носят различна емоция. Хубаво е, когато отиваме на непознато място, както в Севлиево. Надявам се това да стане практика, може да се измислят и по-мащабни събития“, сподели Диана Мъглова, експерт в Институт „Конфуций“ и доктор по извъневропейска етнология.

„България си има всичко“

На интересното събитие китайката Лай Дзинтин, чието българско име е Серафима, представи презентация за китайската Нова година, която започва на 10 февруари, разказа за най-известните китайски ястия и научи децата как да поздравяват за Нова година на китайски. Тя също калиграфира имената на учениците върху специални листове, които децата си взеха за спомен.

„Много съм доволна от моя живот в България. Намерих много нови приятели и хубава работа в Институт „Конфуций“, споделя Серафима. През 2021 г. тя идва в България, а през последната година работи като преподавател във Великотърновския Институт „Конфуций“. Китайката разказва, че решава да учи нашия език заради дядо си, но обиква България, която по нейните думи „си има всичко“. Тя цени природата и 4-те сезона, както и българската кухня. Лай Дзинтин също споделя, че интересът към китайската култура е голям заради нейната екзотичност.

Бъдещето на инициативата

Организатор на събитието за популяризиране на китайската култура в Севлиево е библиотеката при СУ „Васил Левски“. Това е първата част от цялостната инициатива, която включва още закупуване на книги за Азия за училищната библиотека и викторина в час на класа за 6 клас на тема Азия.

Елина ГЕНОВА

ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *