Моето училище, моят класНовиниСветът около мен

Аксиния Цветанова разказва за арттерапията, ABLE mentor и шарената професия на психолога

ПСИХОЛОЖКАТА С ДЪЛЪГ СТАЖ

Аксиния Цветанова е опитна психоложка от Велико Търново, която от над 20 години работи в сферата. Завършила е „Психология на личността“ и школа по психотелесна терапия, а в момента се занимава главно с арттерапия, семейни констилации и primal процес, чиято цел е да се излекува вътрешното дете.

„В АРТТЕРАПИЯТА НЯМА ТОЛКОВА СТРЕСИРАЩИ МОМЕНТИ НА ОСЪЗНАВАНЕ“

По времето на Ковид кризата Аксиния завършва онлайн обучение за арттерапия и оттогава активно практикува метода. Той представлява терапевтично лечение чрез изкуство и творчество. Има най-различни терапевтични задачи и инструменти, които може да се използват – рисуване, карти, колажи, снимки (фототерапия), глина и други природни материали. „В арттерапията няма толкова стресиращи моменти на осъзнаване, в които човек да не може да се справи емоционално. Много бавно и постепенно се случва осъзнаването и с много любов“, обяснява Аксиния.

На въпроса какво е чувството да бъдеш психолог, Аксиния отговаря: „Всякакво е. На моменти е много трудно, много тежко; на моменти е много вдъхновяващо. Има моменти, в които се прибирам, летейки, с усещането, че не съм работила. Има моменти, в които лазя“.

ПРОГРАМАТА ABLE MENTOR

ABLE Mentor е програма за индивидуално менторство, създадена през 2013 г. Нейната цел е да даде възможност на учениците да преследват своите идеи, като търсят и намират решения за своите предизвикателства. Участниците в инициативата са ментори, които желаят да предадат знанията и уменията си на по-младите, и ученици.

Аксиния участва в последното издание на ABLE Mentor. В продължение на 3 месеца тя е ментор на момиче, което има амбиции да се развива професионално в сферата на психологията. След обмена ученичката вече знае с какво точно се занимава професията и как минава един работен ден на психолога. Тя също придобива важни личностни качества.

Аксиния обяснява, че нейната ежедневна практика е доста самотна, защото хората идват при нея само когато се чувстват зле. Работата с ученици в ABLE mentor много ѝ харесва, защото е зареждаща и различна. Тя също цени професионализма на хората, които организират инициативата, и техния подкрепящ подход. „Беше много интересен обмен, защото ние, като по-възрастни хора и такива, които се занимават с дадена професията, трябваше по някакъв начин да обясним на учениците какво представлява тя отвътре. Повечето от тях се опитват да се ориентират професионално, но нямат никаква идея накъде са тръгнали или пък имат някаква идеалистична представа“, споделя още Аксиния.

Елина ГЕНОВА, ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *