Лично творчествоСветът около мен

Когато родителите бяха тийнейджъри (2003 г. – репортаж на Дарин Димитров)

СЪВРЕМЕННИЯТ ТИЙНЕЙДЖЪР МЕЖДУ КНИГИТЕ И ИНТЕРНЕТ

(ВРЕМЕНАТА СЕ МЕНЯТ, ПИСАНОТО ОСТАВА)

Дарин ДИМИТРОВ

11 г., ОУ „Д. Благоев“

(публикувано 2003 г. във вестник „Тетрадка по всичко“)

Мисля си, че децата всъщност обичат да четат интересни книги или любопитни четива във вестници и списания. Само че просто времето не достига – толкова много имаме за зубкане! А родителите ни се карат, ако видят, че вместо над урока сме се забили над някой интересен комикс. Големите смятат, че нещата, които ние четем, са глупости. Те обаче трябва да помнят, че любовта към четенето се поражда точно по този начин – като четем това, което ни е интересно, а не това, което се смята за интересно или полезно. Ако четенето ни отегчава, то се превръща в досадно задължение и постепенно го намразваме, като по този начин се лишаваме от едно голямо удоволствие.

Аз тези дни прескочих до средношколския филиал на Народна библиотека „П. Р.. Славейков“, за да разбера какво и колко четат съвременните тийнейджъри. Симпатичната и услужлива библиотекарка Лили Павлова ме увери, че през тази година има страхотен наплив на желаещи да си вземат книжки за вкъщи – от 300 читатели през миналата година сега те са нараснали на 600! Най-често идват около 17-годишните, които вече започват сериозно да се готвят за предстоящите изпити. Освен свързаните с учебния материал книги най-често се търсят и всякакви увлекателни четива. Доста се чете и поезия – от класически и съвременни автори.

Но за да съм съвсем наясно с отношението на съвременните тийнейджъри към писаното слово, реших да си полафя с приятели и съученици по този въпрос. И макар да са все още десетгодишни, т.е. още не са навлезли в магическата тийнейджърска възраст, мисля, че разговорът ми с тях ще хвърли достатъчно светлина върху проблема.

И така, да ви представя моите събеседници Гергана Кафадарова, Тома Петков, Тихомир Тотев и Десислава Радева, всичките от ОУ „Д. Благоев“.

– Какви книги обичате да четете?

Тихомир: – Много обичам да чета приключенски романи като „Островът на съкровищата“. Изобщо, интересни са ми книги, които описват събития, станали преди много години.

Деси: – А аз, където се разказва за живота на интересни хора – все едно дали измислени, или реални. Обичам „Пипи Дългото чорапче“, защото хем е приятна за четене, хем те учи на много неща като истинско приятелство например

Тома – Любими са ми такива като „Астерикс и Обелиск“ или „Херкулес“ – хем исторически, хем фантастични… и малко приключенски и смешни..Въобще, книжки, в които има всичко интересно. А също предпочитам комикси, защото имат повече картинки

А смятате ли, че тийнейджъриште четат само тези неща, които са задължителни в училище?

Гери: – Не аз мисля, че те повече предпочитат художествената литература извън учебния материал.

Тихомир: – Каквото и допълнително да чете човек, то му помага и в училище. С книгите човек разширява общата си култура.

А ако трябва за подарък да си изберете между книга и видеокасета, какво ще предпочетете?

Тихомир: – Аз по-скоро книга, особено ако е някоя ценна и пълна със знания, като например „Световна енциклопедия“. Книгата може да се разгърне във всеки момент, в който имаш нужда от помощ, знания или съвет.

Тома: – Аз пък и двете, защото са две различни неща – едното служи за забавление, за удоволствие, а книгата пък е полезна и необходима.

Деси: – Аз например за Коледните празници получих най-различни подаръци. Сред тях имаше и книги и мисля, че те са най-ценните.

Според вас в коя възраст се чете най-много?

Тома: – Мисля, че до 15-16 години. По-големите вече започват да мислят само за гаджета.

А какво е отношението ви към вестниците и списанията? Интересни ли са ви, какво научавате от тях?

Тихомир:Даже и като порасна, пак няма да чета вестници, особено пък за политика. (Бел. авт. Ще видим, мисля, че доста ще си промениш мнението, когато пораснеш…)

Деси: – Мисля, че вестниците са важни, защото човек научава от тях новините. Понякога има важни събития, които трябва да се знаят от хората.

Тома: – От вестниците хората научават само клюки.

Вестник „Тетрадка по всичко“, 2003 г.


Припомнете си още творби от „Тетрадка по всичко“:

Когато родителите бяха тийнейджъри…

Когато родителите бяха тийнейджъри… (днес – Филип, Светльо, Радостина)

Когато родителите бяха тийнейджъри… (днес вижте творбите на Лилия, Орхан и Галя)

Когато родителите бяха тийнейджъри… (днес вижте творбите на Биляна, Деян и Аспарух)

Когато родителите бяха тийнейджъри… (днес – Красен, Камелия, Виктория)

Когато родителите бяха тийнейджъри… (днес – Марина, Аглика, Снежина)

Когато родителите бяха тийнейджъри… (днес представяме Ивелина, Павлин, Анета, Моника)

… и още много…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *