Светът около менСътворено в час

Уважавай, за да бъдеш уважаван (есе)

Йоан Ивов Делев, 9 а клас ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Уважението е важен фактор в обществото, тъй като то очертава отношенията между хората и допринася за мира и спокойствието в света. Точно уважението е чувството, което ни прави зрели хора и ни различава в известна степен от животните.

Едно от значенията на тази дума,  посочена в речника, е „почит“.

Смятам, че първо трябва да се научим да почитаме себе си, за да уважаваме и ближните. Но какво означава това? Понякога човек крие в съзнанието си неща, които са оставили следа в душата му. Тези демони често ни карат да се мразим.

Не можем да пропуснем и факта, че уважението към нашето семейство и приятели безспорно е ключ към хармонията. Ние трябва да се учим да ги приемаме такива, каквито са, защото всеки индивид е различна вселена, пълна със своите тайни, които трябва да бъдат уважавани. Колкото и да ни е трудно понякога, трябва да разбираме и техните недостатъци.

Да, понякога получаваме грубо отношение от тези, които считаме за най-близки – тогава усещането за неуважение може да се превърне в омраза. Когато те ударят или обидят с нещо, това поражда агресия.

Човешката агресия е пагубно усещане, унищожаващо света

не само днес, но и в миналото. Ако поне за миг се замислим как бихме могли да я спрем, то отговорът би бил лесен – уважавайки човека и неговото право на индивидуалност.

В Библията пише да почитаме и уважаваме родителите си. Това е изключително важно за нашето себеуважение не само защото те ни дават храна, подслон и дрехи, но и защото ние сме част от тях, а чрез това сме част и от вселената и рода, които ще продължим.

Има хора, които бият родителите си. Те са мъртви души, лишени от себеуважение и обречени на вечно неуважение от света.

Приятелите също са много важна част от живота ни.

Те ни учат как да бъдем хора и ни дават пример какво да правим и какво да не правим в живота си. Затова трябва безспорно да уважаваме и тях, макар че те също имат недостатъци и лоши навици.

Например аз имам един много добър приятел, който има проблеми в училище и не се държи добре с хората. Но аз мога да кажа, че той е един от най-добрите хора, които съм срещал. Когато съм бил на дъното, той ми е подавал ръка и винаги е бил до мен, за което много му благодаря.

Не на последно място трябва да уважаваме нашите учители, колкото и да се бунтуваме срещу тях, защото те всеки ден се опитват да ни научат на нещо ново и са загрижени за нас. Въпреки честото неуважение, с което се сблъскват, те чертаят нашите хоризонти. Затова трябва да уважаваме хората, които ни подготвят за предизвикателствата на живота и често стават наши модели за подражание.

Но най-важният въпрос може би остава този: Ако нямаме уважение към себе си, ще можем ли изобщо да получим каквото и да е уважение от другите? Не бива да спираме да си го задаваме всеки ден, докато не открием отговора.

Йоан Ивов Делев

9 а клас, ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Заглавна снимка: Pixabay

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *