Лично творчествоСкъпо дневниче

Какво е животът и какъв е неговият смисъл? (есе)

Михаела Миладинова

Никой не може със сигурност да каже какво е животът. Но има много изказвания по тази тема. Някои хора казват, че любовта изцяло гради живота, други – щастието, трети пък –парите. За някои хора тези три неща са животът.

Аз обаче не съм много съгласна с това. Животът е такъв, какъвто си го направиш. Всичко зависи от нашите действия. Ако  правим лоши неща в живота си, вероятността да срещаме само добро, е малка. И обратното – ако правим предимно хубави неща, той също ще ни отвръща с добро.

Понякога животът е несправедлив, но за това може би също сме отговорни и ние.  Животът е много ценен и всеки трябва да го изживее по възможно най-добрия начин. Мога да кажа, че животът за мен също е това да помагаш на другите. Ако ние не помагаме на другите, а само седим и наблюдаваме отстрани, на нас също никой няма да ни помогне, когато се нуждаем от помощ.

По принцип се казва, че човек трябва сам да си помага, но не винаги това е възможно. Понякога се нуждаем и от помощта на другите. Да, наистина не трябва за всичко да разчитаме на другите, но има ситуации, в които е нужна помощ. За това са и благотворителните каузи.  Животът за мен е да помагаш на другите и да бъдеш добър с хората. Също така животът е едно предизвикателство, което те изправя пред много препятствия, така, че просто трябва да живеем живота си, защото той е създаден, за да се живее. Независимо колко пречки има в него.

Също така, ако някога сгрешим или направим нещо лошо, трябва да станем  и да поправим грешката си. Може би тя е била за добро, може би тя иска да ни покаже къде сме сгрешили и да ни  научи повече да не допускаме  такива грешки.

Ако пък ме питат, какъв е смисълът на живота, бих отговорила, че се определя от самия човек. Той сам избира как да изживее своя живот и може да промени смисъла му, като го изживее по начина, по който иска, а не по правилата на другите.

И нека да завърша с един израз – че е по-добре да вървиш сам, отколкото с тълпа, отиваща в грешната посока!

Михаела Миладинова

IX А клас

ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *