Сътворено в час

За радостта (есе)

Какво е радостта?

Радостина Душева
12-Б клас
ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“
Специалност „Изпълнител на термални процедури“

Това е онова прекрасно чувство, което хората изпитват, когато се случи нещо хубаво. Например, когато се ражда дете, когато двама души, които се обичат дълбоко, се женят или когато просто сме благодарни за това, което имаме. Радостта е преживяване, което всеки човек изпитва през дългия път на своя живот. Тя е тази, която го осмисля, тъй като е свързана с важни за нас спомени и големи събития.

Радостта не е нещо, което можем да опишем с думи, да докоснем или видим, тъй като е емоция. А емоциите са дар, даден на хората, защото те могат да усетят и оценят силата им.

Всъщност, ако се замислим, малко или много

радостта се поражда от чувството ни за страх и от опасенията за провал.

Когато се притесняваме дали сме достатъчно добри, за да се справим с налегналото предизвикателство в живота ни и успеем да го преодолеем, и то с много добър резултат, ние сме щастливи. Щастливи сме, защото контрастът между първоначалното несигурно чувство и страх, и последващият успех, е голям. Радостта повдига самочувствието ни, кара ни да се чувстваме по-уверени и по-надъхани за следващите изпитания. Така човек гради характер и дух. Без значение дали сме преодолели този проблем сами или с помощ от близки, ние сме го постигнали.

А ако сме получили подкрепа – още по-хубаво!

Трябва да сме благодарни и щастливи, че имаме такива хора в живота си, които държат на нас и са готови да ни помогнат на всяка цена, каквото и да им коства.

За да живеем един смислен живот, е необходимо всичко, което правим, да ни доставя удоволствие

– работата, която работим, времето, което прекарваме със семейството и приятелите си, дори и времето, което отделяме за себе си. Ако всичко това е в синхрон, освен че ще сме радостни, ще чувстваме и удовлетворение от живота си и на старини няма да съжаляваме за това какво не сме направили. Спомените, които сме създали, ще ни носят удовлетворение от живота ни, ще топлят душата ни и ще ни карат да се усмихваме.

Затова е хубаво,

докато сме млади, да опитваме колкото се може повече неща,

които привличат интереса ни. Дори да се окаже, че не е нашето нещо, или че не сме добри в това, не трябва да съжаляваме, че сме опитали. По-добре да пробваме и да се провалим, отколкото цял живот да съжаляваме, не сме опитали и да се чудим какво би било, ако бяхме се престрашили да го направим. Именно това ни изгражда като личности.

Всеки един човек трябва да открива радостта в това, което прави, вижда и сътворява. Трябва да я преживява и споделя. Когато ние сме щастливи, си личи, и хората около нас също започват да се чувстват добре. А в крайна сметка няма ли да се почувстваме радостни и доволни, ако успеем да направим деня на някого, който е унил, по-добър, само с усмивката си?

 

Радост Ина Душева

11-Б клас

Профилирана Хуманитарна гимназия „Свети свети Кирил и Методий“

Специалност „Изпълнител на термални процедури“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *