НовиниСветът около мен

Дядо Коледа и Рождество Христово: надеждата, че можем да бъдем по-добри

Кой е Дядо Коледа? Съществува ли той? Измислен ли е?

Според някои белобрадият старец живее на тайно място в Лапландия и наистина съществува. Други обаче смятат, че такъв човек няма и че това е родителска измислица за залъгване на децата.

Има версия за произхода на добрия старец, която смята,че негов първообраз е свети Николай. От житието на чудотвореца става ясно, че той неведнъж е помагал на семейства в трудно положение, оставяйки им тайни подаръци, без да се знае, че те са от него.

Друга версия за появата на вярата към белобрадия старец,  разказва, че преди много години през някой села на север е бил забелязан възрастен мъж, носещ пълен чувал на рамо и придвижващ се по снега с помощта на ски.

Но каквато и да е историята на този любим образ, той неизменно се свързва с надеждата, че можем да сме по-добри.

Той е стимул да вършим добри дела, и то не само по празниците. Старецът в червения костюм може да ни даде вяра, че да помогнем на човек в нужда е нещо много добро. Дали просто ще помогнем на възрастен човек да пресече улицата безопасно, или пък ще се включим в организирането на коледна вечеря за бедните и нуждаещите се, няма никакво значение.

Лично за себе си мога да споделя, че винаги, когато през недотолкова дългия ми живот до сега, съм извършвал нещо добро, аз съм се чувствал много щастлив и способен на още повече добрини. Виждайки усмивката на човека, комуто съм сторил доброто дело, съм разбирал, че и той е щастлив, а това е карало и мен да изпитвам още по-голяма радост.

И все пак всички знаем, че същността на празника не е в Дядо Коледа или украсите и накичените елхи.

В тях няма нищо лошо, но дали те все повече не изместват истинската същност на празника – Рождестовото на Исус Христос. Като християни, ние не бива са забравяме какво наистина празнуваме. В прекрасната България има много рождественски традиции, като може би най – известната от тях е Коледарството. Също така прекрасна е традицията на Бъдни вечер всеки човек да бъде със семейството и най-близките си на уютно място, където всички заедно да посрещнат Рождество.

Весели празници и Щастлива Нова година на всички!

Виктор Калицов

8г клас ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *