Светът около менТийн успехи

Великотърновска ученичка помага на деца от Община Златарица

Великотърновска ученичка Аделина Катрева организира
акция за набиране на дрехи за децата
на ЦНСТ „Вяра, Надежда и Любов“ в община Златарица.

Аделина е ученичка в 11. клас към Профилираната хуманитарна гимназия във Велико Търново, която през свободното си време се занимава с биология и английски език. Нейната страст са доброволческите акции, с които се занимава от 5 години. Тази година тя е президент на клуб „Интеракт“ – младежкият отдел на „Ротари“. В клуба момичето има възможност да осъществява многобройните си идеи за доброволчески кампании и чрез тях да отключва великодушието в сърцата на великотърновци.

„Подари топлина“

Аделина участва активно в инициативата „Подари топлина“ на клуб Интеракт, която се проведе от 2 до 5 декември. В къщичка на коледния базар в парк „Марно поле“ се събираха дрехи, които ще бъдат дарени на семейства в неравностойно положение по случай коледните празници. По думите на единадесетокласничката целта на проекта е да покаже на хората, че „не им коства кой знае какво да подадат ръка на човек, когато той има нужда“.

Вяра, надежда и любов за децата от Златарица

Аделина разбира за Центъра за настаняване от семеен тип „Вяра, Надежда и Любов“ в Златарица от свой приятел и веднага решава да направи благотворителна акция за децата в него. Мотивирана от ежегодните кампании за събиране на дрехи, тя прави своя, а резултатът е около 25 събрани торби, които ще бъдат дарени на 16 декември на 9 деца в центъра. Посещението в ЦНСТ ще бъде голямо събитие за всички, защото Аделина планира да направи артработилница и викторина с децата и да им представи 2 постановки, изиграни от ученици.

Училищната среда вдъхновява Аделина

„Имам прекрасни учители, които ме подкрепят много“, разказва Аделина за своето училище. С помощта на възпитателите си и клуб Интеракт тя е правила няколко инициативи в гимназията. Миналата учебна година момичето организира акция за набиране на дрехи за украински деца, а тази година – отбелязването на Деня на психичното здраве. Върху табла в продължение на седмица учениците можеха да отговарят на различни въпроси и да видят колко е цветно ежедневието, дори и да не го осъзнават. „Хората в коридора се усмихваха и с радост отговаряха на въпросите“, споделя с радост Аделина за резултата от осъществената идея.

Инициативи има, но се правят от прекалено малко хора

Единадесетокласничката смята, че младите хора не се занимават достатъчно с доброволчество. Според нея големите акции в момента често се организират от шепа хора. „Акциите трябва да включват огромни групи от активни граждани, които се опитват да променят града си“. Тя сподели също, че рядко вижда младежи, които помагат на възрастните, и силно желае да промени това. Момичето смята, че „това да помагаш на хората, трябва да стане нормално човешко поведение“.

„Не е толкова трудно да си добър човек“

Най-голямата мечта на дейното момиче е да създава инициативи в помощ на обществото, които ангажират повече хора. Тя желае социалните проблеми да се виждат по-ясно и доброволчеството да се разпространява бързо не само сред младите, а сред всички в нашето общество. „Искам хората по-често да си казват: „Аз взех пример от този човек“ и да повтарят добрия модел“, споделя още ученичката. „Нека хората да виждат, че не е толкова трудно да си добър човек и да помагаш на останалите!“

Аделина разказа, че новото ѝ хоби е да отстъпва място на баби в автобуса, да говори с тях, да им помага с дребни задачи, които не костват нищо на нея самата, но за възрастните хора са нещо много значимо. „Най-приятно е да видиш колко са малки всичките ти проблеми“, сподели Аделина за щастието да бъдеш доброволец. „Разбираш, че всичките ти усилия не са били напразни, когато видиш колко много значи твоята жертва за човека в нужда“.

Елина ГЕНОВА

11 „а“ клас,
Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *