Моето училище, моят клас

В ПГАТ “Цанко Церковски“ възраждат училищния вестник „Жълтък“

Малко предистория: През декември 2020 г., по време на пандемията, ученици от ПГАТ „Цанко Церковски“ – Павликени, имали за домашно по бизнес комуникации да опишат случки и проблеми от живота в училище.

Група приятели решили да изпълнят домашното под формата на вестник и това изведнъж се оказало страхотна идея и начало на интересен проект. Такава е историята на създаването на ученическия вестник „Жълтък“. А защо „Жълтък“? Не, няма връзка с жълтите новини. Името на вестника е пряко свързано с настоящето на град Павликени, с птицезавода и Празника на яйцето, които са емблема на региона. Както и с това, че изданието се списва от „новоизлюпени“ журналисти, които обаче си поставят високи цели.

Учениците, основатели на вестника, вече завършиха и оттогава любимият ни „Жълтък“ не излиза.

Ноо… не за дълго, защото се появихме ние! Желанието да възобновим изданието събра група ученици, които искаме да продължим доброто дело на нашите предшественици.

Участници сме аз – Ивайла Тодорова, Джорджа Романо (12в), Борислав Маринов (8в), Ани Петрова (9в), Християна Христова (8в), Бистра Боянова (8в), Елизабета Илиева (11а).

Но да се направи един вестник в завършения му вид, хич не е лесна задача…

Събирането на информация е първото и най-важно нещо. Основно разказваме за събития, които са се случили в нашето училище. Използваме снимков материал, който трябва да е качествен и добре изпълнен, за да изглежда добре на страница. Разпределяме задачите и темите, като същевременно си помагаме взаимно, защото сме един колектив.

Статиите се преглеждат и редактират от г-жа Гергана Жекова, след което се предават на клуб „График-арт“, в който са Ани Петрова и Борислав Маринов, ръководени от г-жа Николина Георгиева. Те разполагат материалите на страница, оформят заглавия и снимки, както и целия дизайн на изданието.

И чак тогава можем да кажем, че нашият вестник е напълно готов за печат!

Очаквайте още новини от нашето училищно издание „Жълтък“.

 

Ивайла ТОДОРОВА

12 кл., ПГАТ „Цанко Церковски“ – Павликени

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *