Светът около мен

ВИЖ ТИ! Леворъките са по-добри в компютърните игри

Хората, които използват предимно лявата си ръка за извършване на ежедневните рутинни действия, често са по-добри от десноръките в изпълнението на трудни и бързи задачи, които съдържат много информация или стимули, съобщи Ей Би Си.

Те, например, са по-добри в компютърните игри, по-добре се справят с едновременното шофиране и говорене по телефон, и дори пилотират по-добре самолет.

Всички тези дейности изискват обработване на информация и с двете полукълба на мозъка.

Лявото и дясното полукълбо на мозъка се свързват по-добре при леворъките, като при тях информацията се предава по-бързо и вероятно по-ефективно, показват изследванията.

Според д-р Ник Чърбуин от Австралийския национален университет, мозъкът на леворъките е малко по-различен от този на десняците, защото е по-симетричен, с по-големи и вероятно по-бързи връзки между двете полукълба.

По-ефикасните връзки са преимущество за изпълнението на задачи, които изискват информацията да се обработва от двете полукълба. Такива могат да са задачи с условия, които се виждат за много кратко време, както и задачи, които трябва да бъдат решени много бързо, или пък са много трудни.

Такива са и случаите на говорене по телефона по време на шофиране в трудна обстановка, когато трябва да се обработва много информация.

С годините губим способността си за обработване на информацията в двете полукълба.

Левичарите обаче се справят по-добре с този проблем, защото при тях разпределянето на ресурсите на мозъка е по-ефикасно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *