Лично творчествоНовиниТийн успехи

Великотърновска ученичка представи свой филм за невидимия труд на селските жени

Представянето във Видин

Великотърновската ученичка Виктория Велчева представи филма си „Невидим труд“ за първи път в синагогата на Видин.

Младата режисьорка и монтажистка е ученичка в 12-и клас в ЧПГ „АК – Аркус“ във Велико Търново и е един от участниците в инициативата на организацията „Фабрика за идеи“ – „Резиденция баба“. Това лято момичето прекара един месец в живописното селце Лик, област Враца, опознавайки селския начин на живот, от който повечето хора днес са се откъснали. Нейната задача беше да създаде документален филм, черпейки вдъхновение от престоя си там.

СОЦИАЛНИТЕ КАУЗИ СА СТРАСТТА НА ВИКТОРИЯ

Тя е деен и буден човек, който се трогва от човешките истории. Вълнува се от всякакви социални теми и се стреми да споделя позицията си чрез социално ангажирано изкуство.

Виктория е една от двете създателки на благотворителния фестивал „Спектър”, който тази година събра в търновския парк „Марно поле“ доброволци и съмишленици на хората с аутизъм. Друг неин интерес е организацията „Невидими животни“, към която тя членува.

„ЖЕНСКИЯТ ТРУД Е МАЛКО НЕБЛАГОДАРЕН”, СПОДЕЛЯ ЕДНА ОТ БАБИТЕ ПРЕД КАМЕРАТА НА ВИКТОРИЯ

Социално ангажиран човек като нея няма как да не се трогне от проблемите, пред които са изправени хората на село. Филмът й „Невидим труд” показва точно тях. Чрез произведението си тя цели да представи теми като обезлюдяването на селата в България (в село Лик живеят по-малко от 100 души, сред които няма нито едно дете), безкрайния невидим труд на жените и тяхната роля в социокултурните процеси.

На премиерата на филма Виктория сподели, че снимайки човешките истории, е чувствала предимно тъга заради неравенствата, но и вдъхновение от борбеността на жените. Тя каза също, че най-голямото предизвикателство е било това да снима самa в продължение на 3 седмици.

СЪЗДАВАНЕТО НА ФИЛМА „НЕВИДИМ ТРУД“ НЕ Е ПЛАНУВАНО

Виктория отишла в село Лик без никаква идея или тема за филм, но със силно желание да снима такъв. След една седмица в селото забелязала тенденцията жените да работят безспирно – да гледат животните и градината, постоянно да правят буркани със зимнина, да гледат къщата, мъжа си и внуците, а понякога да се грижат и за болни роднини. Затова решила филмът й да е насочен към женския труд – емоционалния и грижовен неплатен труд, както и домакинския труд, който е наложен на жените.

ДА БИЕШ ЦЪРКОВНАТА КАМБАНА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 30 ГОДИНИ

Момичето сподели, че най-интересната история от „Резиденция баба“ е свързана с възрастната жена, която бие камбаната в селото всеки ден от 30 години. След като отгледала децата си, й се е наложило да се грижи за болната си свекърва 5 години, а после още горе-долу толкова време е гледала майка си.

Виктория разказа също, че жените в селото имат минимална пенсия, защото не само са длъжни да работят, но и полагат двойно повече труд вкъщи. Този незаплатен грижовен и емоционален труд (грижата за болни роднини например) им е налаган като задължение просто защото са жени.

„КОГАТО СИ ТРЪГНАХА, ДАЖЕ ПЛАКАХ“, СПОДЕЛЯ БАБА ЕЛМА

На премиерата във Видин присъства и една от героините във филма на Виктория – баба Елма, която не скри своя възторг от преживяванията си и сподели, че приема участниците в проекта като свои деца. Според нея те са съживили селото със своите филми и песни. По време на резиденцията в Лик е имало театър, цирк, седянка. Баба Елма добави, че когато Виктория и останалите артисти си тръгнали, е била тъжна и даже е поплакала.

Филмът „Невидим труд“ ще бъде излъчен и във Велико Търново на 16 ноември в клуб „Там“ (ул. „Велчо Джамджията“ 16) в 18:00 часа.

Елина ГЕНОВА

11 „а“ клас, ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *