Лично творчествоНовини

До 1 февруари е срокът за участие в литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

До 1 февруари е крайният срок за участие в 11-ия международен литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“.

В него могат да се включат ученици от България, Европа и Израел, които са на възраст между 15 и 19 години,

съобщават организаторите от центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.

Младите автори могат да кандидатстват за конкурса с литературен или видеоразказ, посветен на еврейското население в България преди 80 години. „Със средствата на художествената литература или с похватите на киното  – чрез видео разказ, заснет с телефон или любителска камера, учениците ще трябва да представят чрез конкретна история тревожното време от Втората световна война и смелостта на достойни българи – спасители“, посочват организаторите. По думите им

разкази, които се основават на историческа конкретика, ще се разглеждат с предимство.

Акцент те поставят върху изследователския дух на авторите при издирване на очевидци или техни наследници, както и творческо пресъздаване на техните спомени. За видео разказите се препоръчва да съдържат някой от следните елементи – индивидуални спомени, интервю по темата, документиране на лична история, видео разказ на места, където са се развили драматични събития по време на Холокоста, флашмоб, артистични възстановки, сценично разиграване на сюжети по темата и др., допълват организаторите.

Творбите ще бъдат оценявани от жури в международен състав, което ще номинира 30 участници от България и чужбина. Те ще бъдат обявени на сайта на организаторите до 1 април 2024 г. Церемонията по награждаване ще е през месец юни в Бургас, където ще бъдат поканени всички номинирани. Участниците ще могат да участват още в тридневния международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”  в Бургас.

Наградените разкази ще бъдат публикувани през 2024 г. в самостоятелен сборник.

Конкурсът се осъществява с подкрепата на Община Бургас, Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на външните работи, Национален дворец на децата, Посолство на държавата Израел в България, Полски институт в София, посолства на Словакия, Австрия, Полша и Германия, както и корпоративни и частни дарители и спомоществователи. Медийни партньори са БТА и bivol.bg.

Илюстрация: Център „Алеф“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *