Време за купонНовиниСлед училище

40 деца се учиха да оцеляват в скаутски лагер „Ряховец – 2023” в Горна Оряховица (снимки)

Близо 40 деца от 3 до 16 години се учиха да оцеляват и се забавляваха в скаутски лагер „Ряховец – 2023” в Горна Оряховица. Инициативата се организира за трета поредна година от Община Горна Оряховица, Националния военен университет „Васил Левски“ и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Палатковият лагер на малките скаути бе разположен в района на хижа „Божур“.

В продължение на три дни децата и техните родители имаха възможността да се включат в различни предизвикателства.
През първия ден малките скаути се качиха пеш до „Божур“. След първия инструктаж от коменданта на лагера о.з. полк. Евгени Пенчев от НВУ и запознаване с правилата на скаутите, заедно с родителите, хлапетата сглобиха палатките и устроиха лагера. Екипът от Националния военен университет изгради стрелбище, а най-нетърпеливите още първата вечер изпробваха своята точност в стрелбата с лък. По-късно родители и деца се включиха в приготвянето и раздаването на вечерята. След вечерята децата наблюдаваха през телескоп звездното небе
На следващата сутрин, след утринната гимнастика и закуската, малчуганите, заедно с родителите направиха поход до с. Арбанаси. Там разгледаха Костанцалиевата къща и посетиха църквата „Св. Георги“ и манастира „ Св. Богородица“, където имаха възможността да се поклонят пред чудотворната икона и да запалят свещички за здраве.
В следобедните часове малките скаути имаха възможността да се запознаят с правилата по протокол и етикет и как да се държат в обществото. Учиха как да мелят брашно с хромел, правиха и пекоха пърленки, които след това излапаха с голям апетит. Децата учиха и тънкости как да се справят сами в природата, ако попаднат в неблагоприятни ситуации, плетоха и паракорд гривни за оцеляване. Малките скаути се запознаха и с правилата за стрелба с пневматично оръжие, наблюдаваха с телескоп слънцето и слънчевите петна.
След заниманията, за всички имаше голяма изненада, тъй като един от скаутите празнуваше рожден ден. Заедно със своите приятели рожденикът духна свещичките на голяма торта и получи подарък с пожелания за бъдещи успехи.
Вечерта завърши с много танци, песни и детски игри.
През третия ден след сутрешната гимнастика, малките скаути се забавляваха със спортни игри.

На финала, всички деца получиха сертификати за участието си във втория Скаутски лагер „Ряховец -2023“.

Комендантът на лагера заедно с кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев връчиха сертификатите на децата, както и малки подаръци за спомен от лагера. Сертификати получиха отличили се в кухнята родители и деца, както и човекът, който за трета поредна година денонощно се грижеше за здравето на всички – парамедикът Юлиан Йорданов. Отличен беше и най-малкият скаут, най-точният участник в стрелбите и най-активните природолюбители, които по време на похода до Арбанаси събраха най-голямо количество отпадъци.

Информация и снимки: Община Горна Оряховица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *