НовиниСветът около мен

ВИЖ ТИ! За пръв път през тази учебна година – учебници с добавена реалност по математика и география за пети и шести клас

В предстоящата 2023/2024 учебна година първите по рода си български учебници с добавена реалност, одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН), са по математика и география за пети и шести клас. Учебниците са на „Анубис“ и „Булвест 2000“, а функционалността с добавена реалност се нарича „KlettAR“ и е разработена за издателството „Клет България“, съобщиха от него.

Виртуалното съдържание е изготвено от българска стартъп компания на име „Pop!Ed“, създадена от тримата млади предприемачи: Виктор Неделчев, Огнян Траянов и Димитър Костадинов. Чрез сканиране на материала в учебника с телефон или друго устройство с камера, през приложението „KlettAR“ се отваря 3D визуализация на обект, чрез който може да се преподава и възприема по-лесно учебното съдържание.

Добавената реалност (AR – Augmented Reality), разширява физическия ни свят, като добавя дигитална информация към него. Тя е наложена върху истинската ни заобикаляща среда, като по този начин се комбинират дигиталният (3D модели, звуци, видеа, анимации, изображения) и реалният свят. Основната разлика между добавената и виртуалната реалност е, че докато добавената реалност наслагва дигитални изображения и звук към реалния свят, виртуалната реалност се състои от изцяло компютърно генериран виртуален свят.

Добавената реалност в учебниците е новост както за ученици, така и за учители, като все още едва 10 процента от населението на света използва такъв тип технология. В сайта на издателството „Клет България“ може да се открие пълна информация за използването на KlettAR, както и демонстрационно видео за работа с него.

Изображение: издателство „Клет“

БТА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *