Моето хобиНовиниСветът около мен

Стефка Чернева, книжар: „Тийнейджърите четат най-много фентъзи и романтика“

Стефка Чернева, управител на книжарница „Хеликон“, Велико Търново

Фантастика и романтика са жанровете, които днешните тийнейджъри предпочитат да четат, казва управителят на книжарница „Хеликон“ във Велико Търново Стефка Чернева. Според нея има значение и възрастта на младежите. Правело впечатление, че младите все повече четат книгите на оригиналния език, на който са написани книгите. „Освен това, младите хора следват много влогъри и известни хора в социалните мрежи и когато те препоръчат някоя книга, това заглавие става особено търсено“, допълва още г-жа Чернева.

Колин Хувър, Пенелъпи Дъглас, Касандра Клеър и Рик Риърдън, както и двете български авторки Александрина Крушарска и Дана Донку, са сред най-предпочитаните. И, разбира се, в този списък са Тери Пратчет и Толкин.

Стефка Чернева признава, че не може да прецени дали тийнейджърите харесват повече да четат онлайн книги или хартиени книги. Онлайн книгите са по-евтини и с това печелят интереса на децата, но според нея винаги ще има читатели и за хартиените книги.
Поговорихме си с г-жа Чернева и за това дали вече са успели да продадат книгите от списъка със задължителна литература, който всички ученици получават в началото на лятната ваканция. Според нейните наблюдения малките ученици са по-старателни в прочита на тези книги, отколкото по-големите. Докато за по-малките класове книгите се купуват още с началото на лятото, то по-големите започват да търсят заглавията си чек през август и септември. Направила си е извод и че тийнейджърите четат само тези книги, който им харесват, а не всички от задължителната литература. Въпреки това те все пак четат, макар и не точно това, което трябва.
Две срещи с популярните български авторки – Александрина Крушарска и Дана Донку са заложени в плана на книжарница „Хеликон“ в близките месеци. Г-жа Чернева признава, че такива срещи действат като вдъхновение за четящите деца.

Виктор Калицов, 8 клас,
Професионална езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“

Снимка: авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *