ИзкуствоТийн успехи

Пътят към театралната сцена изглежда лесен, но изисква много учене, труд и търпение

„Бях в 8-и клас, когато се запалих по театралното изкуство. От училище ни заведоха на постановката ”Гераците” и тогава гледах за пръв път моя преподавател по актьорско майсторство Виктор Терзийски, в ролята на Божан. Впечатлен бях от актьорската игра и декорите. И тъй като няма случайни неща в живота, се озовах точно в неговата трупа година по-късно. Там срещнах и Милица Терзийска – Йовка от „Гераците”.

Актьорската трупа на Арт работилница ”Дионисий”, в която участвам, е мястото, което съм търсил.

Аз още от началото исках бързо да се впусна напред и да изиграя някоя роля, но то не ставало така… Трябвало да се учи художествено слово, етюди да се работят, а аз исках едва ли не от вратата – на сцената.

Случи се , но след доста месеци. Изиграх чудноватата бабичка в ”Златното момиче”.

Ръководителите на Арт работилница „Дионисий” – Виктор Терзийски и Елица Филева, която е балетен педагог на БС „Балетино“, се интересуват и от другите умения на своите възпитаници, например рисуват ли, пеят ли, танцуват ли, работят ли на компютър и др.

Допада ми творческата атмосфера, шегите, това че сме заедно всички и на сцената, и на различни събития. Госпожа Филева – балетният педагог, се грижи за това. Честваме рождени дни, ходим на фестивали, посещаваме различни културни мероприятия и забележителности.

Балеринките на „Балетино“ неотлъчно са с нас. Тази школа е с по-голям опит от артистичната в работилничката, създадена 2001г. В нея децата се учат на красота и изящество в основите на класическия танц. Балетът ходи често на конкурси и винаги се връща с награди. Гордея се стези момичета, които с огромно желание са почти всеки ден в залата.

Често двете трупи се допълват, както стана в спектакъла ”Първа брачна нощ” на голямата актьорска трупа. Там аз получих първата си голяма роля – тази на Пържени яйца – любимата ми!.

Страхотно преживяване беше работата ни по проекта ”Детски театрални импресии с Арт работилница „Дионисий”. С представлението „Хитър Петър“, с участието на големите и малките артисти, в началото на ваканцията имахме представления в 16 населени места и показахме, че сме истински колектив. Там бях в ролята на Хасан Паша.

Сега при нас текат репетиции на „Аленото цвете“ – детското заглавие за този сезон, и обмисляме декора, който ще бъде дело на Милица.

А вие, ако искате да танцувате, да се превъплъщавате в роли и въобще да дадете воля на таланта си, запишете се при нас. Но не мислете, че нещата се случват като на магия. Има много работа – четене и анализиране на сценарий, действен анализ. Учим се на импровизации и сега на най-новото-микрофонна техника.

И така записването за балет и актьорство започна. Може да избирате между занимания в група и индивидуално за начинаещи и напреднали. Школата по балет предлага и репетиции за гимнастички. А ако кандидатствате професионално, ще получите специално внимание.

В предстоящия сезон очаквайте заглавията ”Аленото цвете” и „Малък свят – големи щуротии“ по мотиви от български автори. Добре сте дошли като членове на трупата или като наша публика!

Преслав Йорданов

11 кл., СПГИ „Д-р Петър Аладжов“

Арт работилница „Дионисий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *