Лично творчество

Когато родителите бяха тийнейджъри… (днес: Весела, Вера, Анета, Зорница)

Детското издание на вестник „Борба“ отпреди 20 и повече години – „Тетрадка по всичко“, гостува на „ТийнБорба“

Продължаваме да ви срещаме с талантливи ваши връстници, които преди много години публикуваха свои творби в тогавашното детско издание на „Борба“ – „Тетрадка по всичко“. Най-забавното е, че някои от тези прохождащи тогава поети, писатели, художници и журналисти днес може да са… вашите родители.


Тийн-позиция: „Още една тухла в стената“

Весела НИКОЛАЕВА

18 г., СОУ „Ем. Станев“

Публ. 2002 г.

Помните ли тази песен на „Пинк Флойд“ от времето на нашите родители? Когато гледах за пръв път клипа, ми се стори много зловещ. А когато по-късно го изпитах на свой гръб, разбрах, че детското ми чувство и било бледо подобие на това, което истински изживявам. Малко е да се каже, че живеем в зловеща държава. По-точно – изкривена и криворазбрана държава. Но не му е тук мястото да критикувам цялата държава. Думата ми сега е само за нейното бъдеще.

България има нужда от своето бъдеще и никой не е казал, че то трябва да се гради с добре оформени тухли. Ръбестите камъни са също добър строителен материал.

НИЕ сме държавата! Ако искаме да променим нещо, това е в наша власт. Ако искаме справедливост, трябва да  изгоним несправедливостта.

Следващия път, когато ви гонят, се спрете и се изсмейте в очите на гонителите. Не вървете със затворени очи – прелестите са много. Не се страхувайте – така само ще си качите диоптрите. Ако искате силно нещо – вземете си го, защото едно изпълнено желание е една мъдрост повече!

Не ви ли е скучно в стената?


Тийн-позиция: Шофьорът с мерцедеса

Вера БОРИСОВА

Х „б“, ХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Публ. 2002 г.

… И както се пее в една песен: „В тази държава или си беден, или къде да си похарчиш парите няма“. Най-лошото обаче не идва от това, че повечето хора са бедни, а от простотията на богатите.

Ето, обемист чичко, накичил по няколко златни ланеца, се качва в чисто новичкия си мерцедес, правен по поръчка. Колата се понася по улиците, при това е цяло чудо, че се носи така гладко, след като собственикът се сдобил с шофьорска книжка по „оня начин“.

Така обемистият чичко кара необезпокояван по улицата, всичките ѝ платна са негови, защото той е с мерцедес, да му мислят другите! Не знае що са сигнални светлини, предимства и светофари. Ту не са измислени за него. Той е цар на пътя. Уважението му към останалите участници в движението се измерва с марката на автомобила им. И ако случайно зърне някой свой „достоен“ противник (разбирай BMW 7-а серия или Мерцедес SLK), за него улиците се превръщат в бойно поле. Няма знаци, няма ограничения. Какво да говорим за такива незначителни обстоятелства като нещастен пенсионер, предприел налудничавото начинание да пресече улицата.

Защо всъщност ни занимават тези особи? Те нито се интересуват от простосмъртните, нито ги забелязват.

Ако си мислите пък, че има власт, която да ги спре, лъжете се. По време на лудата гонитба, устроена по шосето, нашият обемист „герой“ като нищо прегазва човек, а се отървава само с глоба за превишена скорост. Така е, защото той е близък с някой министър или просто има достатъчно пари, за да купи свободата си! Пък и кой полицай ще посмее да се изпречи на пътя му? А когато реши да спре, прави го точно до знака „Паркирането забранено“. До него катаджиите вече глобяват раздрънкана лада, шофьорът на която за момент помислил, че и той може да бъде барабар Петко с мъжете!


Недей, звезда…

Зорница СТЕФАНОВА, IX кл.

Крила от ласките ти лунни.

Заспивам в слънчеви мечти.

Забравих нощите безсънни –

сънувам твоите очи.

 

В съня ми бял недей наднича!

Недей, боя се от това!

И сякаш взрив над мен надвисва,

погледна ли към теб сега…

 

Недей подръпва нишката ми сънна,

че като струна прозвънява тя.

Не спирай песента ми звънка,

послушай я със мен, звезда.


Ти и момчетата

Анета ПЕТРОВА,

гр. Полски Тръмбеш

Публ. 2002 г.

В главата ти се въртят хиляди въпроси за тази интригуваща част от човечеството. Често си мечтаеш да можеш да четеш мислите им или с шапка невидимка да се промъкнеш в стаята на момчето, което харесваш. Общо взето ги намираш забавни. Но понякога те нервят, отегчават или озадачават. Те реагират различно и никога не можеш да си сигурна какво всъщност ги вълнува. А знаеш ли кои са въпросите, които най-често се въртят в момичешките глави относно момчетата? Ами да, те са същите, които ти самата си задаваш.

* КАК ДА ГО ЦЕЛУВАМ?

Всяко момиче си мечтае за целувката на века. Дори  да имаш голям опит в тази област, не забравяй, че момчето трябва да доминира или поне така да си мисли. Остави го той да води във великия миг на първата целувка. После ще имаш възможност да проявиш чувства и умения.

* КАКВО ОТБЛЪСКВА МОМЧЕТАТА В ЕДНА ВРЪЗКА?

Нищо че са силен пол. Те изпитват панически страх от момичетата, които им увисват на врата и говорят за вечна любов. Не че са неспособни да обичат, но не могат да го показват по същия начин като момичетата. Най-добрият начин с тях да получиш (почти) всичко е да не искаш (почти) нищо.

* ЗАЩО МОМЧЕТАТА СЕ СТРАХУВАТ ОТ ЛЮБОВТА?

Защото мислят, че тя е обратното на свободата. Момчетата не могат да се примирят с мисълта, че ще бъдат зависими от едно момиче. Влюбеното момче се чувства уязвимо. А те мразят това! Ти си тази, която трябва да убеди гаджето си, че любовта е всъщност сила, че тя го прави по-важен и значим от другите момчета, които още не знаят какво е да си влюбен…

* КАК ДА БЪДА ВИНАГИ НА ВИСОТА? КАК ДА ГО ЗАДЪРЖА?

Иска ти се да си идеалната любима. Но всяка перфектност в крайна сметка е скучна. Не забравяй, че няма начин винаги да си на върха, което важи и за любимото ти момче. Недостатъците и издънките са част от живота. С тях трябва взаимно да свиквате. Бъди естествена! Не се превземай, не се прави на това, което не си. И никога не му говори за вечна любов, освен ако той няма нужда от такова обещание…

* АМИ АКО МЕ ЗАРЕЖЕ?

Сигурно поне веднъж ще изпиташ такова разочарование. Бъди подготвена винаги и не очаквай от връзката прекалено много, дори в началото да ти изглежда вечна. Както вече разбра, момчетата се страхуват от любовта. Някои стигат дотам, че започват авантюра след авантюра, само и само да се предпазят от „голямата любов“. Възможно е да те зареже. Но помни колко много и важни неща ти предстоят в живота. Не си струва да се отчайваш заради едно любовно разочарование. Повярвай, то е само стъпало към върха.

По материали от сп. „Паралели“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *