НовиниСветът около мен

Деца и младежи от с. Горна Липница пресъздадоха историческа битка в Дядопановата кория

През август деца и младежи, които участваха в школата по изкуства в село Горна Липница – „Генерация Творя“, пресъздадоха историческа възстановка на битката в Дядопановата кория между четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска, случила се преди 155 години.

Премиерата на събитието беше в Горна Липница. След това възстановката беше представена и в парка на Етнографския музей в гр. Бяла Черква. Интересът бе много голям и с многобройна публика.

Реализираното събитие е изцяло творчество на децата и младежите, участващи в нея – от запознаването с историята и фолклора в с. Горна Липница и региона, през участието им като актьори, сценарист, режисьор, сценограф, оператор и специалист реклама.

Закупени са носии, костюми, реквизит и ефекти за пресъздаване на историческата възстановка, както и камера с всички необходими принадлежности за документиране на събитието.

Участници във възстановката, независимо от ролята им, влязоха в едно ново за тях амплоа и създадоха иновативен творчески продукт. Целта на инициативата е да подпомогне децата да развият всичките свои умения и да изградят силните си страни.

Най-голямото предимство на този метод е, че не е ориентиран само около умственото развитие, а се фокусира около психo-социалното и емоционалното развитие на децата и младежите.

Пресъздаването на такива спектакли има незабавен ефект, който оставя трайна диря в съзнанието на подрастващите, както при изпълнители, така и при зрители.

Проектът събуди техния интерес и посочи един от начините за опазване и съхранение на историята, бита и фолклора.

Популяризирането на продукти и услуги, създавани в читалището като средище на местната култура, създава предпоставки други организации и артисти да осъществяват подобни социално ангажирани културни проекти и практики. Това е и един ефективен метод за опазване и разпространение на нематериалното културно наследство на България.

Придобитите активи по време на инициативата ще продължат да носят ползи за местната общност и след приключване на проекта. С наличните вече костюми читалището в с. Горна Липница ще може да създава нови представления и да ги представя пред различни публики. Оборудвано с камера и записани в дигитален вариант, спектаклите няма да се губят и забравят във времето.

Събитията са организирани с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “Възстановяване и развитие на частни организации в областта на любителското творчество”. Договор № LI -2022-221-16/08/2022.

Сн. Емил Костурков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *