ИзкуствоМоето хоби

Да четем заедно най-големите световни шедьоври (3)

Предизвикваме ви с поредната порция прекрасни тийнейджърски книги. Някои от тях вероятно познавате от големия екран, от телевизионния екран или просто, защото някой ви е разказвал за тях.
Четенето винаги е на мода, затова решихме да съберем за вас някои от най-популярните и вечни книги, които са подходящи и за тийнейджъри, и за по-пораснали деца. По някои от книгите вече има създадени филми, при това изключително популярни, което е доказателство, че историите са достатъчно любопитни, интересни и вдъхновяващи.

1. „Игрите на глада“ от Сюзан Колинс

Разказва се историята на младата Катнис, която е принудена да влезе в брутална битка с представителите на различни окръзи, за да спаси сестра си. Извратеното правителство организира жестокото си забавление всяка година, като накрая ще оцелее само един.

 

2. „Игра на тронове“ от Джордж Мартин

Едва ли има някой, който да не е гледал поне малко от един от най-успешните сериали, направен именно по тази поредица. Естествено, книгата е още по-добра, поне по наше мнение. Паралелно се проследява историята на няколко кралски семейства и обкръжението им. Сложни връзки, интриги и брутални злодеи – тук ще намерите от всичко.

 

 

 

3. „Ерагон“ от Кристофър Паолини

Бедният младеж Ерагон намира скъпоценен камък в гората. Или поне така си мисли. Камъкът се оказва драконово яйце, от което скоро се излюпва красиво и могъщо създание. Заедно с Ерагон, двамата ще се изправят срещу жестоки противници, за да се преборят със злия император Габаторикс.

 

4. „Крадецът на книги“ от Марйъс Зюсак

Много любима история на младежите. Сюжетът ни прехвърля във Втората световна война и впечатленията на едно младо момиче от войната, отношенията между хората и притегателната сила на книгите. А разказвач е не друг, а самата Смърт.

 

 

5. „Пътеводител на галактическия стопаджия“ от Дъглас Адамс

Един най-обикновен и дори леко скучноват мъж се оказва последният жител на планетата, спасен преди тя да бъде унищожена. Така започва пътуването му през времето и пространството заедно с неговия спасител. А ситуациите, в които попадат, са колкото вълнуващи, толкова и забавни. Много свежа и интересна книга, която младежите гарантирано ще харесат.

 

 

6. „Колелото на времето“ от Робърт Джордан

Поредната любима фентъзи поредица за младежите от цял свят. Приказен свят на даровити хора и дракони, а търсенето на „преродения“ от тях ще реши съдбата на Земята. Приключение, което всеки ще е щастлив да изживее с тези над 10 книги на Джордан.

 

 

7. „Животът на Пи“ от Ян Мартел

Проследява фантастичното приключение на едно момче, което оцелява след корабокрушение. А в негов спътник ще се превърне не друг, а един бенгалски тигър. Дори да ви звучи малко наивно и странно, книгата е повече от великолепна, с много фини за душата нюанси.

 

8. „Гънка във времето“ от Маделин Ленгъл

Група младежи тръгват след изчезналия при експеримент баща на едното дете. Пътуването през времето и пространството обаче крие своите опасности, а нещо тъмно се задава и поглъща всичко по пътя си. Дали ще успеят да спасят бащата и да се справят със злото?

 

 

9. „Лабиринтът“ от Джеймс Дашнър

Момчета, които не помнят нищо за себе си и живота си, освен имената си. Пред тях се простира лабиринт, който може да им отвори пътя към свободата, но никой не може да излезе от него жив. Нещата се променят, когато се появява едно момиче и те ще трябва да си спомнят кои са всъщност. Възможно ли ще е бягството от лабиринта?

 

 

Снимки: Интернет
Снимка на корицата: https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *