В кухнята съм MasterChefМоето хоби

Да готвим с Ивка от тетрадките на баба. (7) Тиквеник с локум

Да готвим с ивка
Да готвим с ивка

Здравейте, приятели и кандидат-кулинари!

Ако сте пропуснали началото на нашите срещи и се чудите коя съм, тук можете да научите разни неща за мен, както и защо искам да споделя с вас рецептите от тетрадките на моята баба.

А сега да се захващаме с готвенето. Нямах търпение да наближи малко краят на лятото, а в градината да грейнат тиквите, за да ви разкажа как научих от баба правенето на тиквеник. Това е доста зимна рецепта, обикновено вкъщи я правим по време на коледните и новогодишните празници, но щом на двора вече има тикви и орехи, значи може отсега да започнем да овладяваме този майсторлък.

Сигурно като мен си мислите, че не всеки може да изпълни тази рецепта. Уверявам ви, че е по-лесна, отколкото изглежда, и всеки път като се пробвате, ще става все по-добре и по-добре.

Необходимите продукти:

Разбира се, започваме с ТИКВАТА. Ще ви трябва парче около 1 кг. Тук може да помолите за помощ, защото да нарежеш тиква, не е никак лесно. Нека някой, който има по-голям опит, да ви я нареже, обели и по възможност настърже.

ОРЕХИ. Тук положението е по-лесно, защото вероятно ще си ги купите почистени и само ще трябва да ги счукате или смелите (както повече ви харесва). Ако обаче искате да се оцапате и на първия учебен ден да сте с кафяви йодени пръсти, можете и сами да си ги съберете, обелите и почистите. Количеството е на око, зависи колко обичате орехи, но за да се усещат, трябва да са поне 1-2 чаени чаши.

Локум (колкото обичате, но поне една кутийка)

Канела – 1 ч. л.

Захар – също на вкус, ориентировъчно около 200 г

Кори за баница 500 г

Олио около 1 чаена чаша

Прави ви впечатление, че всички продукти са на вкус, но така е готвила баба, така ме научи и мен. Като понатрупа малко опит, човек започва да преценява правилното количество на око.

Приготовлението е следното:

Първо си намазняваме тавата, в която ще редим парчетата тиквеник.

В дълбок съд (купа или тенджера) хубаво объркваме тиквата, орехите, канелата, захарта, половината олио и нарязания локум. В много рецепти тиквата се запържва, но това не е задължително, а и без запържване е много по-здравословно.

Преброяваме си корите, за да преценим горе-долу по колко плънка да слагаме (това е само ако правим тиквеник за пръв път, после ще знаем от опит).

Взимаме две кори и върху тях слагаме щедро от сместа. Навиваме и подреждаме едно до друго парчетата. Поръсваме ги отгоре с останалото олио и малко захар. Мятаме във фурната да се пече. След като придобие чудна златна коричка, изваждаме и като поизстине, поръсваме с малко пудра захар за празничен вид.

Пробвайте и ще видите до коледните празници какви майстори на тиквеник ще станете!

ДОГОТВЕНЕ!

Ваша Ивка

(Ивайла Тодорова, 12 кл., гр. Павликени)

Ако искате да пробвате и други от бабините рецепти, вижте тези линкове:

Представяне и първа рецепта – нашата лятна манджа

2. Любимият ми кекс

3. Месце с картофи и моркови на фурна

4. Бабиният тутманик

5. Дамски каприз

6. Ориз с много зеленчуци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *