НовиниСветът около мен

Във Велико Търново пристигна плащаницата на Св. Петка Търновска

Репортерът на ТийнБорба – осмокласникът Виктор Калицов, с текст, видео и снимки от мястото на събитието

В десет часа днес в града ни пристигна делегация от Румъния, пренасяща светата плащаница на Света Петка Търновска.

Делегацията бе изпратена от Негово Светейшество румънския патриарх Даниил.

Пратениците на румънската държава бяха посрещнати с най-големи почести и военен караул. Бяха посрещнати пред катедралния храм „Рождество Богородично“ от Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, кмета Даниел Панов и председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.

Митрополит Григорий отправи приветсвено слово към преносителите на светинята, в което благодари на румънската православна църква, на нейния патриарх и на митрополит Теофан от град Яш, където почиват мощите на светицата. Не забрави да отправи благодарност и към самите членове на делегацията, които бяха донесли плащаницата в града.

След това делегацията влезе в храма, където няколко благодарствени думи каза и кметът Панов. Посланникът на страната ни в Румъния поднесе на владиката устав от Румънския патриарх, в който пишеше, че „наистина мощите на Света Петка са били върху тази плащаница“. На кмета ни посланникът подари рисувана икона на светицата, със специален благослов от северната ни съседка.

После всички присъстващи почетоха паметта на жертвите на наводнението в Царево в деня на национален траур, след което беше дадено началото на Архиерейската Света литургия, която продължи няколко часа.

Плащаницата ще остане във Велико Търново за постоянно, за да може всеки, който има желание, да й се поклони и помоли. Нейното пристигане тук е било измолено от местната ни власт и митрополията, които от близо десет години са настоявали това да се случи. Преди 700 години нетленните мощи на света Петка са били в града ни около два века. От тук те са били местени доста пъти, докато не се установяват в град Яш, Румъния, където почиват и днес.

За Тийн Борба Виктор Калицов, 8 клас, Езикова гимназия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *