ИзкуствоМоето училище, моят класНовиниСлед училище

Ученичският клуб „Параджиите“ представи филма си „Приятели“

Ученичският клуб „Параджиите“ към ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ представи филма си „Приятели“. Филмът е кратък, само 5:30 минути.
Клуб „Параджиите“ съществува официално в продължение на две учебни години, но неговите корени могат да се открият още от 2017 година. Ръководител на клуба беше учителят мо музика Добрин Пелтеков.
След създаване на няколко образователни интерактивни уроци по музика, бяха положени основите на Музикална Училищна Телевизия – МУТВ. През нея минаха десетки ученици, които по забавен, лесен за възприемане и учене начин, формираха дигитални, музикални, медийни компетентности. Срещнаха се, взеха интервюта и научаваха нови неща за музикалния бизнес като цяло – от опера до фолклор, от музикални инструменти до миксиране на музика, от изпълнителско майсторство до бизнес отношения, от създаване на сценарий до звук и картина……
Параджиите бяха естествена еволюция на МУТВ. Ученици от един клас, организирани и мотивирани с креативността си, да творят чрез STEAM, обръщайки внимание на А (Arts – Изкуства). Беше доказано, че тези извънкласни занимания влияят положително за уменията, нужни за 21 век. Параджиите реализираха няколко проекта, които спечелиха международни, национални и регионални конкурси.
В последния бюджет процентът за култура в България е намален – 0,4%. Може би се питате каква е връзката между всичко, описано до тук и бюджета?
Основите на културата се поставят в семейството, след което се развиват в начален и основен етап на образованието. В някои училища ръководствата си спомнят за ролята на културата, когато наближават празници. Тогава се чуват реплики като „някой да изпее нещо там“, „някой да украси“….. А кой се сети да създаде условия за развитие на изкуствата в училище? Защото изкуството изисква публика, а тази публика се възпитава от….. семейство и училище.
А вие изгледайте филма! И го споделете, ако ви хареса! Нека подкрепим доброто!
Линк към представянето на филма – https://musicdaskal.eu/proekti/steam/friends-movie-steamers/
Линк към премиерата в YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=l58WSBqwZlk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *