Моето училище, моят класНовиниСветът около мен

Магията на Родопа планина усетиха ученици от Свищов

От 21 до 25 август 2023г. група ученици от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, ръководена от Миланка Узунова и Лилия Георгиева, съпреживя магията на Родопа планина по НП „България – образователни маршрути“. История и цивилизация, география и икономика, фолклор и литература, екология и изкуство, етнография и занаяти се сливаха, за да дадат трайни интегрирани знания и умения за подобряване личностното развитие. В зависимост от своите интереси и възможности учениците се докоснаха до величествени красоти на Родопа планина, родопската самобитност и култура.

В Исторически музей – гр. Смолян се запознахме древната история и традиции на населението, обитавало централната част на Родопската област през различните исторически епохи. Докоснахме се до паметта на славни герои като капитан Петко войвода, Стою Шишков и др.
В къщата музей „Ласло Наги“ се запознахме с най-важните елементи от изобразителното и поетичното му наследство. Малко известна, но силно впечатляваща се оказа поезията на Ласло Наги. Дошъл от Унгария, но впечатлен от България и пленен от Родопа, живее в Смолян, превежда класически български автори, силно повлиян е от Ботевото творчество. Учениците слушаха в захлас словото на музейния служител, четоха стихове от музейната експозиция и споделяха мнения и впечатления. Траен спомен от срещата с Ласло Наги ще остави мотивът за коня като символ на изчезващия свят на селото, на природата и на свободата.

Най-голямото приключение бе изкачването на връх Снежанка.

Изпитание за физическата дееспособност и издръжливост беше пещерата „Ухловица“- един от стоте национални обекта. Земните недра с техните причудливи форми и скални образувания обогатиха знанията за природните богатства и провокираха уменията за подкрепа и работа в екип. Пещерните обитатели обогатиха знанията основно за видовете прилепи. Екскурзоводът разказа интересни истории за любов и смелост, за чест и вяра в пещерата „Ухловица“.
В с. Могилица посетихме етнографския музей „Агушевите конаци“. Оказа се един различен музей, наподобяващ родов замък от средновековен тип. Комплексът от жилищни и стопански сгради е на три етажа и е доказателство, че в Родопите под един покрив живеят различни поколения от едно семейство, тук традициите се спазват и има религиозен и етнически мир.
Последният обект от образователния маршрут бе Бачковският манастир. Това е вторият по големина и значимост манастир в България, което със своите тайнства пренесе посетителите в духовното пространство на християнската вяра.
Заредени с много емоции, учениците обогатиха своите знания за историческото, природното и културното богатство на Родопа планина. Развиваха умения за анализ и съпоставка на събития и факти, както от историята и литературата, така и актуални екологични и туристически въпроси. Останаха силно впечатлени от неповторимата родопска атмосфера и необятните възможности на словото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *