Моето училище, моят класТийн успехи

Екип от Гимназията по моден дизайн пътува до Будапеща

Ученици и учители от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново пътуваха до Будапеща, Унгария. Визитата на екипа е по проект „За успешен професионален старт в Европа“, финансира от програма Еразъм+.

Първото пътуване по проекта беше още през март, когато в рамките на две седмици, ученици от VIII  до XII клас проведоха практики в елитни фризьорски и козметични салони и модни къщи за дизайн и изработка на облекла и аксесоари в Будапеща. Там учениците имаха възможността да упражняват иновативни методи и технологии във фризьорските и козметични услуги, както и в сферата на модната шевна индустрия. Наложи им се да подобрят и комуникативните си умения на  английски език. Козметиците съвестно изпълняваха практическите задания по време на практиката и представяха възложените писмени проектни задания. Облужваха под наблюдение на наставник клиенти на салона за красота.

В края на практиката Лилия Петрова – придружаващ учител,  със съдействието на наставника имаше възможността да оцени напредъка на своите ученици.

Направена беше и демонстрация на наученото чрез изработка на две дамски прически на членовете на партниращата организация CEBA. Денис Миланов показа младежко мъжко подстригване на косата на Синан Джамбазов.
Учениците от специалност „Моден дизайн“ практикуваха в две различни фирми, създаващи модни дрехи и аксесоари. В едната от фирмите учениците развиваха креативните си умения, наблюдаваха, скицираха, сглобяваха елементи и създаваха проекти на аксесоари. В другата фирма Sugarbird учениците стажуваха, създавайки модели за дрехи и изработването им. В края на практиките всеки ученик изработи дреха по собствен проект и я получи като подарък от фирмата. Всички ученици получиха своите сертификати за участие в практиките.

На следващ етап се осъществи и мобилност с учителите от направление „Професионална подготовка“. Имахме възможността да обменим  опит с водещи фирми като Printa, Sugarbird, A-list salon, да обсъдим различни идеи за рационално и природосъобразно изразходване на материали при създаване на аксесоари и облекла, запознахме се с иновативни методи на принтиране върху плат. И в трите фирми дискутирахме възможностите за дуално обучение и предимствата, които осигурява дуалната система на обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *