ИзкуствоМоето хобиСветът около мен

Да четем заедно най-големите световни шедьоври (част 1)

И понеже четенето винаги е на мода, решихме да съберем за вас някои от най-популярните и вечни книги, които са подходящи и за тийнейджъри, и за по-пораснали деца. По някои от книгите вече има създадени филми, при това изключително популярни, което е доказателство, че историите са достатъчно любопитни, интересни и вдъхновяващи.
Започваме с три заглавия, които счупиха рекордите в целия свят!

 

  1. „Хари Потър“ от Джоан Роулинг

Че кой не е чел „Хари Потър“!
Поредица стана любима не само на тийнейджърите, но и на техните родители. Историите на момчето-магьосник плениха сърцата на милиони по цял свят и определено има защо. е поредица от седем фентъзи романа, написани от английската писателка Дж. К. Роулинг. Романите описват живота на младия магьосник Хари Потър и неговите приятели Хърмаяни Грейнджър и Рон Уизли, които са ученици в училището за магия и вълшебство Хогуортс.
Основната история се отнася до борбата на Хари срещу Лорд Волдемор, тъмен магьосник, който възнамерява да стане безсмъртен, да свали управляващия орган на магьосниците, известен като Министерството на магията, и да подчини всички магьосници и мъгъли (немагически хора).
След излизането на „Хари Потър и Философският камък“ на 26 юни 1997 г. книгите набират огромна популярност и получават положителни отзиви и търговски успех в световен мащаб. Те привличат широка аудитория – както възрастни, така и по-млади читатели, и често се считат за крайъгълен камък на съвременната литература за подрастващи. Към февруари 2018 г. книгите са продадени в повече от 500 милиона копия по целия свят, което ги прави най-продаваната поредица от книги в историята, като са преведени на осемдесет езика. Последните четири книги последователно поставят рекорди като най-бързо продаваните книги в историята, като седмата част се продава приблизително в единадесет милиона копия в Съединените щати в рамките на двадесет и четири часа след излизането ѝ.

 

  1. „Властелинът на пръстените“ от Джон Толкин

Още един епичен фентъзи роман, измислен и написан от английския писател Дж. Р. Р. Толкин. Романът се появява в периода от 1937 до 1949 г. Представлява книга от обемен цикъл за Средната земя, продължение на неговата книга „Хобитът“ и описва подробно събитията, очертани в последната част на „Силмарилион“ – „За Всевластните пръстени и Третата епоха на света“.
Формално романът се състои от шест книги и шест допълнения, а също и подробен указател на всяко име, място и всички по-важни дати от развитието на действието. Шестте книги по начало нямат отделни имена; за по-късно тяхно издание, след смъртта на Толкин, по спомени и бележки за негови мнения са били подбрани имената „Завръщането на сянката“, „Задругата на пръстена“, „Предателството на Исенгард“, „Пътуването към Мордор“, „Войната на пръстена“ и „Завръщането на краля“.
Първото издание на книгата е през 1954 – 1955 г. и оттогава е преиздаван многократно и публикуван на над 40 езика! Въпреки огромния си обем, книгата е само последната (хронологически) част от значително по-голям митологичен цикъл, върху който Толкин работи от 1917 г. до смъртта си. Върху нея са оказали влияние широките познания на автора в областта на митологията, филологията, религията, лингвистиката, някои по-ранни литературни произведения, а също и личните преживявания на Толкин през Първата световна война. Сериозно отражение дава и фактът, че по-голямата част от нея е писана през времето на Втората световна война. Съществуват многобройни общности на фенове на Толкин, неговото творчество и героите му.

  1. „Хрониките на Нарния“ от К. С. Луис

Още една популярна поредица, която разказва за измислен свят. Седемте Поредицата съдържа седем книги, които са смятани за един от шедьоврите на К. С. Луис. Книгите разказват за приключенията на група деца, играещи ключова роля в историята на митичната страна Нарния, където магията е ежедневие, а доброто води вечна борба със злото.
Книгите са познати и с илюстрациите на Полин Бейнс, известна илюстраторка на толкиновите творби. „Хрониките на Нарния“ са истинска християнска класика, която от самото си създаване служи като нравоучител на децата.

Стилът не е тежък за четене и лесно потъваш в магичния свят, който крие хиляди приказни създания. Едно незабравимо приключение, в което се впускат човешки деца, само за да осъзнаят, че сред красивото стои притаено нещо зло и те ще трябва да се изправят срещу него.
Информация и снимки: Интернет
снимка на корицата: pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *