В кухнята съм MasterChefМоето хоби

Да готвим с Ивка от тетрадките на баба. (3) Месо с картофи и моркови на фурна

Кулинарна рубрика Да готвим с Ивка
Да готвим с Ивка

Здравейте, приятели!

Вълнувам се от нашата поредна, вече трета, среща. Ако сте пропуснали началото, тук можете да разберете коя съм и защо искам да споделя с вас рецептите от тетрадките на моята баба.  Днешната рецепта може да ви се стори доста обикновена. Може би дори ще си кажете – защо Ивка ни занимава с манджа, която всеки може да си сготви. Ще ви кажа.

Първо, с тази рецепта искам да ви припомня колко простички и затова максимално близки до естествените вкусове са манджите на нашите баби.

Второ, в рецептата няма никакви особени тайни и сложни засуканости и по тази причина може да я приготви всеки тийнейджър, стига да знае как се включва фурната.

Трето, макар и толкова семпла, тя е пълна с вкусове, но и абсолютно балансирана по отношение на мазнини, белтъчини и въглехидрати, т. е. има си всичко необходимо за подрастващия организъм. Едно гениално със своята простота кулинарно творение.

Така че да запрятаме ръкави.

Рецепта 3: Месо с картофи и моркови на фурна

Всички продукти освен месото днес ще набера от нашата градина. Така че отивам за картофи, моркови, магданоз. Трябва и свинско месце. Ако си нямате като мен домашно от фризера, купете си от магазина. Обикновено има готово нарязано за готвене, а ако не, колко му е да си го нарежете на по-едри или по-дребни парчета, както го обичате. Аз предпочитам да предвиждам по едно по-големичко парче за всеки.

Освен това ще ви трябват олио, червен пипер, черен пипер, сол

Нарязваме всичко, който както обича. Картофите приблизително на четвъртинки или осминки. Морковите също по на едро, за да се усеща чудесният им вкус. Може и да са цели, ако са по-дребни.

В купа подправяме месото с черен пипер и сол на вкус. В друга купичка си правим кашичка от червения пипер, олиото и магданоза.

В тава изсипваме картофите и морковите и ги разбъркваме с кашичката от червен пипер (смело бъркайте с ръце, голяма мацаница става, но е забавно). Зариваме месото в зеленчуците, наливаме около 200-300 г вода и мятаме да се пече в предварително загрята фурна. По време на печене може да се наложи да долеем вода или, за да не изсъхва, да го покрием с фолио. Когато месото се сготви, вадим от фурната. Сервираме, като украсяваме с пресен магданоз.

Лесно, нали… А дали ви се е усладило, ще разбера, ако ми пишете.

Доготвене! Ваша Ивка!

Следващия път мисля да замесим тутманик. Срещала съм поне 20 рецепти за него, много различни – някои даже не са с месене, а с бъркане. Но аз ще ви покажа тутманика на баба, който, разбира се, е най-вкусният на света!

Представяне и първа рецепта – нашата лятна манджа

2. Любимият ми кекс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *