Моето училище, моят класНовиниСътворено в час

Десетокласниците на СУ „Емилиян Станев“ приключиха и втория си голям проект „Тютюн“

 

В последните 3 месеца в рамките на часовете по история, химия, български език и литература, информационни технологии, физическо възпитание спорт, графичен дизайн и изобразително изкуство десетокласниците от СУ „Емилиян Станев“ проучваха определени глави от романа на Димитър Димов „Тютюн“.

Децата работиха в екип и създадоха статии за вестници от предвоенната епоха, комикси, есета и комплекс дихателни упражнения. Измериха вместимостта на дробовете си, установиха, че при музикантите той е с около 30% по-голям, анализираха вредите от тютюнопушенето и един отказа цигарите.
Десетокласниците на СУ „Емилиян Станев“ започнаха да работят по образователен проект, наречен „Тютюн“ и посветен на най-известния роман на Димитър Димов. Проектът обединява пет учебни предмета – български език и литература, история, химия, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт.
Сформирани бяха 18 екипа в трите десети класа. Х „а“ и Х „в“ създадоха комикси върху главите от романа, които четат. Това са двете арт паралелки – „Изобразителни изкуство и музика“ и „Графичен дизайн“, затова учениците трябваше да нарисуват героите, а след това да ги раздвижат със съответния графичен софтуер. В часовете по физическа култура и спорт учениците се занимаваха с йога и наблегнаха върху усвояването на определен комплекс от дихателни упражнения. Освен това изследваха дихателния си капацитет и говориха за вредата от тютюна. За да видят нагледно това, в часовете по химия тийнейджърите правиха експеримент, който им показа какво вдишват пушачите.
В специален час по история учениците говориха за личността на Димитър Димов и разгледаха „Случаят „Тютюн“, за да се запознаят с полемиката около това произведение в Съюза на българските писатели, с първата версия на романа, с промените след това.
Всички дейности по проекта, есета, рисунки, комикси, срещи, дискусии бяха качвани в сайт, разработен от четирима ученици от X „б“ клас, това е паралелката „Софтуерни и хардуерни науки“.
Това е вторият проект, по който всички десетокласници работят заедно през тази учебна година. През декември миналата година те реализираха проекта „Роза“, чийто финал превърнаха в истински спектакъл.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *