Лично творчествоСкъпо дневниче

Любовта като способност за щастие – есе от Ивайла Тодорова

Ивайла ТОДОРОВА 11 кл., спец. „Полиграфия“ Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“, Павликени

Какво е любовта? Способна ли е да ни направи щастливи и само щастие ли носи? А какво е щастието всъщност? Как да разберем, че сме открили правилния човек и истинската любов?

Любовта – това са чисти намерения, искрен интерес към някого. Това са милион малки неща, които са значими и важни, за да съществува тя. Любовта е висша форма на зрялост. Тя ни прави по-възвишени, сигурни в себе си. Любовта има свръхестествени сили, защото тя може да ни издигне духовно, да ни накара да мечтаем, да ни направи истински щастливи, но и в същият момент да ни „свали на земята“. Любовта не носи само щастие, тя носи със себе си и тъгата, болките, разочарованията… Без тях няма как да съществува една любов. За да разберем какво е истинското щастие и да му се насладим, доверим и отдадем напълно, първо трябва да сме изпитали дузина пъти тъгата. Трябва да си падала, да си се сривала до основи, да си била сама на дъното, за да може после да се изградиш отново, да станеш цял и нов човек, да се изправиш и гордо да си кажеш: „Аз успях! Успях да бъда истински щастлива!“

Любовта е като огъня. Ще те сгрее, ще ти даде топлина, сигурност и уют, но преди това ще те опари, за да може после да изпиташ истинското удоволствие пълноценно и да му се насладиш.

Как да разберем, че сме открили правилния човек и истинската любов?

Когато намериш някой, който лекува душата ти, някой, който ще те чака вечер с нетърпение да се прибереш у дома, да те изслуша и разбере. Някой, на когото ще имаш пълно доверие и ще се чувстваш сигурна, ще му разкажеш болките и тревогите си, за мечтите си, а той ще те гледа и слуша с любов и интерес и ще е до теб, за да ги сбъднете заедно, само и само да види усмивката на лицето ти и блясъка в очите ти. Ето тогава знай, че това е правилният човек за теб. Някой, който не те наранява, а те обича и е до теб във всичко, и физически, и психически.

Любовта е смисълът на човешкото съществуване. Без нея сме загубени. Никой не може да живее без любов, да обича и да споделя на някого. Да, можеш да съществуваш, но не и да живееш.

За да се научим да даваме безусловна любов на някого и да го правим истински щастлив, и той да ни отвърне със същото, трябва първо да сме научени на това още от малки вкъщи. Защото да показваш любовта си, не е слабост и няма нищо срамно в това. Точно обратното е – любовта в семейството ни учи да сме силни, смели и решителни. Тя е първата ни любов, която виждаме, изпитваме и показваме. Тя ни учи как да обичаме, а живота – кого.

Любовта е чувство, което е способно да ни направи истински щастливи, но и да ни изгори.

Сн. Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *