Светът около менСкъпо дневниче

Могат ли социалните мрежи да навредят на психичното здраве на децата и тийнейджърите?

За тази реална опасност предупреди американският национален здравен инспектор

Социалните мрежи могат силно да навредят на психичното здраве на децата и юношите, особено на тийнейджърките, предупреди американският национален здравен инспектор, като призова за предпазни мерки от страна на технологичните компании за подрастващите, чийто мозък е в критични етапи на развитието си, съобщиха световните осведомителни агенции.

Националният здравен инспектор на САЩ Вивек Мърти каза, че макар и социалните мрежи да предлагат някои предимства, има „много показатели, че те също могат да навредят на децата“.

„Ние сме насред криза на младежкото психично здраве и съм загрижен, че социалните мрежи са важен двигател на тази криза

– такъв, с който трябва спешно да се заемем“, казва Мърти.

Използването на социални мрежи може да причини и задълбочи проблеми с възприемането на собственото тяло, те влияят върху хранителното поведение и качеството на съня и водят до социални сравнения и ниско самочувствие, особено сред тийнейджърките, се казва в разпространените от Мърти препоръки. Те се основават на проучване сред подрастващите.

Тийнейджъри, които прекарват повече от три часа на ден в социалните мрежи, са изправени пред два пъти по-голям риск от лошо психическо състояние, като симптоми на депресия и тревожност, пише в препоръките.

Повечето юноши обаче твърдят, че социалните мрежи им помагат да се чувстват по-добре приети и им дават подкрепа в трудни времена, че те ги свързват с техните приятели. Дават им и самочувствие за креативност.

Какво мислите вие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *