Моето училище, моят класНовини

Виртуална разходка в Космоса направиха четвъртокласници от ОУ „Димитър Благоев“ (видео)

Съвместна инициатива на учениците от 4 „в“ клас при  ОУ „Димитър Благоев“ и факултет „Математика и информатика“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, осъществена в рамките на проект „Кариерно ориентиране“ на РУО – Велико Търново

Класният ръководител на 4-в клас Петя Захариева ни разказа, че родителите са част от училищния живот и затова често организират съвместни инициативи по различни поводи: „Най-чакани и желани са срещите с тях, когато ни разказват за своите професии. Това е традиция, която продължава вече четвърта година и успяхме да я осъществяваме дори и в условията на онлайн обучението“.

Идеята за тазгодишното посещение във Великотърновския университет възниква след разговор на класния ръководител Петя Захариева с Вики Костадинова. Ученичката споделя за вълнуващото посещение на работното място на своята майка Доника Вълчева, която е преподавател в катедра „Информатика“ на Университета в града ни. Родителят с готовност се отзовава на молбата им да ги запознае със спецификата на своята работа и класът е поканен да гостува в университета. Четвъртокласниците разказаха, че при пристигането са били топло посрещнати от декана доц. д-р Марияна Николова, която ги е развела из сградата на Четвърти корпус и ги е настанила в една от залите. Там се почувствали като студенти. После ги е запознала с особеностите и дейността на факултет „Математика и информатика“.

„Любезният ни домакин  г-жа Вълчева  беше поканила свои студенти от специалностите  „Информатика и Софтуерно инженерство“, които представиха пред любопитните четвъртокласници свои разработки“, разказа класната на 4.в клас. „Децата се потопиха в интересния свят на виртуалната действителност. Изгледаха вълнуваща презентация за Слънчевата система. Но най-впечатляваща беше възможността всеки един от тях да влезе виртуално с помощта на шлем  в космически кораб и да наблюдава Земята от Космоса. Необичайната гледна точка донесе много емоции и предизвика развихряне на детската фантазията“.

Ние от училищния клуб ТВ В мреж@та взехме интервю от Виктория Костадинова и Глория Димитрова от 4.в клас. Те ни разказаха, че са се срещнали с майката на Вики, която е преподавател във факултета. Виктория казва, че ѝ е било много интересно, и че често идвала при майка си и винаги е имала отлични впечатления. Вики ни сподели, че са влезли в една от залите на факултета, и че са ги посрещнали три студентки, които са им представили факти за космоса. Една от студентките е представила проект за космоса, а другата е сложила шлем на учениците и те са се чувствали като космонавти. И с удивление и възхищение са гледали Земята от космоса. След посещението във факултета Вики е променила мнението си за математиката – сподели ни, че освен трудна, математиката за нея вече е забавна. Нейното мнение беше, че дори да има трудни задачи, които не можем да решим, преподавателят може да ги представи по забавен, разбираем и вълнуващ начин.

По думите им изживяването ще остане за тях незабравимо, а Великотърновският университет си е спечелил свои верни почитатели и бъдещи студенти в лицето на много от четвъртокласниците при ОУ „Д. Благоев“!

Карина Генова, 6 „б“ клас, клуб ТВ „В мреж@та“

ОУ „Димитър Благоев“

Вижте интервюто ТУК 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *