Божидар Комитски, майстор кожар: „Народните традиции трябва да бъдат пазени, защото те ни правят българи и български народ“

В началото на май, в близост до манастира „Св. св. Петър и Павел“, се проведе тазгодишният XI Национален събор на овцевъдите в България. Посетиха го, както винаги, стотици хора. Съборът предложи на посетителите си набор от най-различни породи овце и кози. Всеки ден имаше богата програма, гостува и Мария Чакърдъкова, дъщерята на примата на българската народна музика Николина Чакърдъкова.
Всяка година на събора се събират и майстори, които пазят старите български занаяти. Един от тях е плевенският кожар Божидар Комитски:

– Г-н Комитски, лесна ли е кожарската професия в XXI век?

– Аз вече почти 15 години съм в този занаят и купувам кожата, с която работя, като готов продукт и след това правя от нея стоката си – гривни, чанти и колани. Но дори и така, не е много лесно да си кожар, но ако имаш стил и хората те харесват, става по-лесно.

– А какви изделия от кожа търсят най-много хората?

– Това е особено относително – при всеки от клиентите ми е различно, но хората най-често знаят какво търсят и го откриват при мен.

– Колко дълго издържат кожените Ви изделия без да се късат и повреждат?

– За всяко изделие се изисква да има грижа и поддръжка. Аз използвам качествени материали, от които и се получава качествен продукт. Въпросните изделия се носят и издържат десетки години.

– Г-н Комитски, а как дойдохте да продавате кожените си изделия на събора? Всяка година ли идвате тук?

– Да вече четири години подред идвам тук на събора на овцевъдите. Започнах да идвам покрай мои приятели и познати, които ми даваха информацията, че мога да идвам в дните на провеждането на този прекрасен събор.

– Утвърдихте ли се като кожар, вече от петнадесет години и знаят ли и търсят ли Ви хората?

– Разбира се, колкото нескромно да прозвучи от моя страна утвърдил съм се като майстор кожар – не само в Плевен, но вече и в цяла България. Хората научиха за мен и ме търсят за изделия от кожа. Но аз ходя и по други такива събори, често съм на Рожен, посещавам и фестивали за ръчна изработка на кожени изделия. Правя го, защото като истински българин и аз уважавам и почитам традициите ни. Народните традиции трябва да бъдат пазени, защото те ни правят българи и български народ

– Колко време се изисква за да задобрее един кожар в работата си?

– Въпреки, че съм в този занаят от както Ви казах петнадесет години, все още се уча и все още задобрявам. Човек се учи през цели си живот, както и аз продължавам да се уча в този си занаят.

– Добре, а колко време Ви отнема направата на да кажем една кожена чанта?

– Зависи от това колко труд трябва да се положи за нея, има по-елементарни и по-сложни за направа чанти.  Разбира се зависи от много неща, но средно около пет до около петнадесет часа отиват в изработката. Но правя и семпли кожени гривни например, за чиято изработка вече са ми нужни само 15 минути.
Виктор Калицов, 7 „а“ клас,
ОУ „Димитър Благоев“
снимка: авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *