Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов: „Този празник е истински Велик ден, защото на този ден се събираме с всичките си близки“

Виктор Калицов, 7 „а“, ОУ „Димитър Благоев“

На Великден бях в църквата ,,Възкресение Христово‘’, която на този ден има и храмов празник.
На службата присъстваха началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, Негово високопреосвещенство митрополит Григорий и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.
След празничната литургия, по традиция, тримата раздадоха на присъстващите търновци осветени яйца и козунаци. Помолих кмета ни за интервю и той прие да отговори на моите въпроси.

– Г-н Панов, моля Ви, разкажете ми какво е значението на Великден лично за вас?

– За мен, а и за цялото ми семейство, този празник е всъщност истински Велик ден, защото на този ден се събирам със всичките си близки. Винаги на Великден сме посещавали цървата, дори още когато не бях кмет. Това е семейна традиция, която ни е предадена от моите баби и дядовци. От тях съм научил и за всички традиции и обичаи, характерни за празника. Те са останали в моята фамилия като нещо важно и затова със съпругата ми се постарахме да възпитаме в тези традиции и децата си.

 

 

– А как Велико Търново посреща празника и как общината се грижи за приятната обстановка в града?

– Разбира се, че общината ни винаги се е грижила за приятната обстановка за Великден, защото Христовото възкресениве е празник, който е наистина чудодеен за целия свят. Този празник ни носи много вяра, надежда и много любов. Така че  общината, с помощта на дарители, заедно правим празника така хубав и приятен за всички гости и жители на града. За което съм изключително благодарен на нашите дарители. Общината разбира се се погрижи да има хубава украса за празника из града, както и храмовете да бъдат достъпни за всеки жител и гост на града. Раздадохме също така и на всеки влизащ в този храм осветени яйца и козунаци за благословение и добро настроение у хората.

– Вие сте в тази църква всяка година. Защо?

– Защото съм вярващ човек и възпитавам в тази вяра децата си. Идвам тук като мирянин, за да отпразнувам светлия празник. На Велика събота посрещахме Христовото възкресение на крепостта Царевец, това сакрално място, където в продължение на повече от два века 15 български патриарси са отслужвали празничните богослужения и са изричали думите „Христос Воскресе“. Отностно тази църква – „Възкресение Христово“, където сме в момента и където говорим, тя е била построена с общи усилия от дарители и общината. Нейният замисъл е бил тя да бъде между три квартала и на празници да бъде посещавана от много хора.

– Г-н Панов, а каква е отговорността да сте кмет на този старопрестолен град, историческа и духовна столица на страната ни?

– Действително отговорността е много голяма, но въпреки това съм горд за това че съм, както и Вие казахте, кмет на тази историческа и духовна столица на България. Малко са градовете, които могат да се гордеят, че имат толкова добре запазено историческо наследство и паметници, връщащи ни към това, което са ни завещали предците ни. Всяка сграда, всеки камък дори носи някаква история и ние трябва да учим нашите деца на история. Историята е паметта, която са ни завещали предците ни и тази история е повод да се гордеем и да надграждаме това, което имаме.
В края на интервюто кметът Панов пожела на всички търновци здраве и светъл и благословен празник.

Виктор Калицов, 7 „а“ клас,
ОУ „Димитър Благоев“

снимки: Община Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *