Новини

Осмокласници от „АК-Аркус“ посетиха Катедралния храм „Свето Рождество Богородично“

Осмокласници от Частната професионална гимназия „АК-Аркус“ посетиха Катедралния храм „Свето Рождество Богородично“, намиращ се в старата част на Велико Търново. Те имаха възможност да се запознаят с историята на храма, построен върху основите на стара църква, дело на Кольо Фичето, разрушена по време на голямото земетресение през 1913 г. Интерес събудиха стенописите с исторически сцени – покръстването на българския народ, изпращането на Патриарх Евтимий на заточение, Търновската книжовна школа, образите на светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд, Ангеларий.

Особено вълнуващо за осмокласниците бе присъствието на отец Зоран Мамучевски, който в своята беседа посвети колежаните в тайните на Светото писание, но и обсъди въпроси, свързани с християнската етика и ролята на молитвата в живота на хората.
Незабравимо преживяване за всички бе посещението и на църквата „Свети Четиридесет мъченици“, разположена в живописната Асенова махала. Така те се докоснаха до паметници с емблематично значение като граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум (803–814) и колоната на цар Иван Асен ІІ (1218-1241), ознаменуваща победата в битката при Клокотница (1230 г.). Най-известен обаче се оказва Търновският надпис на хан Омуртаг, който гласи: „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. „
Обиколката на колежаните завърши с увлекателен разказ за гроба на цар Калоян (1197-1207), будещ все още спорове и догадки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *