ИзкуствоМоето училище, моят клас

Екипът на „Алманах на просветителите“ беше в ОУ “ Неофит Рилски в Килифарево

Екипът на „Алманах на просветителите“ беше поканен и посети ОУ “ Неофит Рилски в град Килифарево. По случай 230 години от рождението на великият български духовник, възрожденец и книжовник, който е патрон на училището, на директорката г-жа Катя Саралиева беше връчен портрет на Неофит Рилски. На събитието учениците с постижения в обучението получиха картички с образа на българския будител от художничката Селен Петкова.
Посещението в това малко училище в градчето Килифарево ще остави незабравим спомен в съзнанието ни. Това магическото място, носещо духа на просвещението, е създадено с много труд и любов от децата, директора на училището и учителите. Насърчаването на децата да учат родните традиции и обичаи е видно и учениците са сформирали групи коледари, лазарки и сурвакари. Възпитаниците на училището сами изработват шевиците за народните носии, които носят с гордост. По стените на коридорите и в класните стаи са изложени картини рисувани от талантливи деца. Навсякъде в школото се усеща атмосфера на ентусиазъм и радост от това, че всички са заедно и стъпка по стъпка се учат да изграждат своето бъдеще. Бъдеще основано на славно минало, хилядолетни традиции и приемственост към заветите на нашите будители.
ОУ “Неофит Рилски“ в гр. Килифарево е обявено за иновативно училище, но то е много повече. Когато пристъпиш през прага и влезеш в него, ти се озоваваш в един своеобразен остров на духовността и знанието, където всичко е направено с любов и много грижа за учениците, а уважението към всичко българско и към труда на децата и учителите се вижда на всяка крачка.
Директорката г-жа Саралиева сподели, че тя е учила в училището, нейните деца са завършили ОУ „Неофит Рилски“ и сега внукът й учи тук. Не ви ли напомня тази история за битието на Неофит Рилски, чийто дядо е бил игумен на Рилския манастир, а баща му е ръководел училището, където е завършил бележитият ни просветител !?
Щастливи сме, че проект „Алманах на просветителите“ ни дава възможност да се докоснем до толкова истински хора с добри сърца и да осъзнаем още повече, кои са ценностите, които са ни спасявали, възраждали и съхранили ,като народ!
Един от хората с големи сърца е Даниел Йорданов. Любовта му към родния град е безусловна. Благодарим му ,че съдейства за организацията на събитието и че се включи е движението за просвещение!
Проект „Алманах на просветителите“ по програма Дебюти 2022 г. е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *