ИзкуствоНовиниСветът около мен

„Джуниър бенд“ участва в празника на Българското средно училище в Прага

Оркестърът на СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“ свири на празника, с който Българското средно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага отбеляза своя 75-ти рожден ден. Участие в събитието взеха и представители на българската общност в града, както и гости и туристи, които се включиха в българските народни танци на площада.

Чуйте едно от изпълненията на „Джуниър бенд“
ТУК

Специални гости на събитието бяха министърът на образованието проф. Сашо Пенов, началникът на кабинета на образователния министър Димитър Здравков, главният секретар Албена Михайлова, директорът на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН Наталия Михалевска, Асен Петров – държавен експерт в дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, както и Негово Високопреосвещенство Михаил, архиепископ на Прага и чешките земи. На събитието присъстваха още бившият ни дипломатически представител в Прага Йордан Първанов, съпругата на президента на България Румен Радев – Десислава Радева и Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, както и представители на университетите във Велико Търновои Шумен и учителят физик Теодосий Теодосиев-Тео.
Началото е поставено през 1948 година, когато родолюбиви български градинари създават частно училище за своите деца още преди 1948 г. Официалното откриване на училището става на 14 февруари 1949 г. с подобаващо тържество. На него присъстват официални гости от българска и чехословашка страна, между които и големият приятел на България, кметът на Прага – д-р Вацлав Вацек. Събитието е филмирано, за него е съобщено по Чехословашкото радио, а на другия ден учениците са радушно приети в историческото Старопражко кметство.

По информация на БТА
снимки от концерта: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *