Моето училище, моят класНовиниТийн успехи

Възпитаници на Държавната търговска гимназия участваха в Националното състезание по професии в Албена

В курортния комплекс „Албена“ се проведе най-мащабното състезание по професии в сферата на туризма, в което участваха 183 ученици от 48 училища от цяла България. Събитието беше организирано от Министерството на образованието и науката, съвместно с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България , Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация за кулинарна култура, а домакин беше  Професионалната гимназия по туризъм. „П. К. Яворов“ в Добрич.

Състезания се проведоха в шест категории – „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад хотелиер“ и „Най-добър млад аниматор“.

Нашата гимназия беше представена от седем ученици в категориите „Най-добър млад аниматор“, „Най-добър млад хотелиер“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“.

В първия кръг претендентите за отличието „Най-добър млад аниматор“ трябваше да представят разработка на казуси в дневната анимация. Целта бе участниците да се организират бързо и да успеят да проведат състезателна, развлекателна, спортна или креативна игра за деца или възрастни, в зависимост от казуса. Критериите за оценяване включваха модерация, използване и ниво на чужд език, организация и ефективност, включване на публика, сюжет и изпълнение, екипна работа, оригиналност и новаторство.

Във втория кръг участниците трябваше да представят вечерна програма по избор: Пърформанс; Танцувално шоу със сюжетна линия или тема или Комедийно шоу със сюжетна линия, тема и диалог. Учениците бяха оценявани по критериите: сценично поведение и изпълнение, костюми, оригиналност и новаторство, музикално оформление, цялостна организация и сюжет. В тази категория участваха 15 отбора с по пет ученици.

Представител на нашето училище беше отбор „Адимейтърс“ в лицето на: Айдън Кадир и Виктория Данаилова – XI клас, Василена Василева, Сияна Георгиева и Радина Цветанова – ученички от IX клас, които блестящо се справиха с организацията, екипната работа и включване на публиката в първия кръг на състезанието – разработка на казус в дневната анимация. Във втората част представиха танцувално шоу със сюжетна линия и тема: „Културното пътешествие на „Адимейтърс“ в което показаха завидно сценично поведение и изпълнение, костюми, музикално оформление, цялостна организация и сюжет, включване на публиката в клубния танц,  владеене на два чужди езика – английски и чешки.

В същото време Ева Миланова в категория  „Най-добър млад хотелиер“ извърши процесите по настаняване на гост в хотела. Презентира продукта, който гостът си е закупил и включените услуги в него. Демонстрира умения по осъществяване на  операциите по посрещане, настаняване  на госта и напускане на хотела /Check Out/. Събра необходимата на рецепциониста обратна информация за престоя. Осъществи връзка между звената „рецепция“ и „хаускипинг“ департамента. Провери и начисли консумация от мини бара. Констатира състоянието на стаята след напускане на своя гост. Осъществи плащания /с карта или в брой/, като информира любезно госта какво е включено в сметката му, както и всички допълнителни услуги, които е употребявал по време на престоя си. За финал любезно отправи покана към своя гост да посетят отново хотела.

Втората част на състезанието се състоя в разрешаване на казус/ситуация, който може да възникне в хотела в реална ситуация. Учениците трябваше да използват знанията си, за да разрешат ситуацията ефективно и професионално. В тази категория взеха участие 29 участници. За своето представяне Ева Миланова, ученичка от XII клас, беше отличена със специална награда – грамота за ,,Най-висока езикова култура и умение за комуникация”, категория ,,Най-добър млад хотелиер”, договори за работа и стаж в Албена, предложение за продължаване на обучение в ,,Икономически университет“ – Варна, и други награди.

Темата на състезанието за най-добър млад сладкар бе: „Здравословно, лесно, вкусно и красиво“. 26 ученици трябваше да се справят със сериозното предизвикателство да приготвят хляб без глутен и десерт без захар и синтетични подсладители под зоркия поглед на компетентното жури – шеф Ради Стамболов и шеф Стефани Младенова. Нашата участничка Йоана Игнатова се представи достойно и премери сили със свои връстници.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *